De invloed van (on)bewerkte voeding op je hongergevoel en verzadiging

In 2019 is er een heel interessant onderzoek gedaan naar het effect van bewerkte vs. onbewerkte voeding op het lichaamsgewicht. Tijdens dit onderzoek werden 20 mensen, met allemaal een BMI van 27, gedurende 4 weken vrijwillig opgesloten. Deze mensen werden opgesplitst in 2 groepen, dus elke groep bestond uit 10 mensen. Beide groepen kregen 3 keer per dag te eten.

De ene groep kreeg heel vers en onbewerkt voedsel, zoals fruit, groenten en noten, en de andere groep kreeg enkel sterk bewerkt voedsel, zoals cornflakes, chips en frisdrank. Bij beiden groepen waren de maaltijden qua calorieën, vetten en eiwitten gelijkwaardig.

En wat bleek?

  • De groep die enkel onbewerkt voedsel kreeg, at gemiddeld 500 kcal per dag minder en het lichaamsgewicht nam bij deze groep met 900 gram af.
  • Bij de groep die enkel bewerkt voedsel at, was dit precies omgekeerd! Deze groep at gemiddeld 500 kcal per dag meer en het lichaamsgewicht nam bij deze groep juist met 900 gram toe.

Ondanks dat de samenstelling van de voeding in beide groepen hetzelfde was, bleef de groep die onbewerkt at langer verzadigd en ervaarde daardoor minder honger. Het hongerhormoon in het bloed was bij de groep die bewerkt voedsel at veel hoger en het verzadigingshormoon veel lager, waardoor er meer gegeten werd.

Mocht je dus graag wat gewicht verliezen, dan gaan onbewerkte producten je hierbij helpen! Ze zorgen voor een langere verzadiging en dus minder trek tijdens het afvallen.

Onbewerkte voeding herkennen

Onbewerkte voeding is voeding die rechtstreeks uit de natuur komt en waar niks aan veranderd of toegevoegd is. Denk aan fruit, groenten, pitten, zaden, noten, eieren, vis of kruiden. Het zijn producten waar – als het goed is – niets aan toe is gevoegd in de vorm van bijvoorbeeld conserveringsmiddelen.

Je kunt ook de ingrediëntenlijst controleren. Over het algemeen geldt dat hoe korter de ingrediëntenlijst is/hoe minder ingrediënten het product bevat, hoe minder bewerkt het is. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de ingrediëntenlijst van groenten of fruit in blik. Kun jij een variant vinden waar niets aan toe is gevoegd?

Liefs,

Meer artikelen

2 reacties

  1. Dank je wel. Probeer alle facetten toe te passen en vooral rust te nemen. Bewust ontspannen. Ben ook KA gaan eten en inmiddels 3 kilo afgevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *