Het Leefstijlkompas; jij bepaalt welke richting je kiest

Leefstijl is véél meer dan voeding, dat hoor je me vaak zeggen. Als je mijn ‘Leefstijlboek‘ hebt gelezen, dan komt het leefstijlkompas je vast bekend voor. In mijn boek gebruik ik het om je te helpen een richting te kiezen. Niet alleen goede voeding, maar ook beweging, slaap, ontspanning, zingeving en verbinding zijn rechtstreeks van invloed op je gezondheid. Het is wetenschappelijk aangetoond dat ze allemaal bijdragen aan een betere gezondheid. En alles hangt ook met elkaar samen: ga je beter eten? Dan zul je ook beter gaan slapen. En slaap je beter? Dan heb je ook meer energie om te bewegen.

Bij leefstijl kijk ik daarom altijd naar het grotere plaatje, het leefstijlkompas. Het mooiste is dat jij zelf bepaalt waar je mee aan de slag gaat. Wil je fitter zijn? Slanker? Beter slapen? Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen? Of het liefst allemaal? Stel een doel op voor jezelf en gebruik het kompas om een richting te kiezen. Om je op weg te helpen, vertel ik je graag wat meer over elke richting die je op kunt gaan.

Zingeving

Zingeving, ofwel: wat geeft jouw leven zin? Weten waarvoor je het allemaal doet, vergroot de kans dat je je leefstijl verbetert en dus de kans op een lang, gezond en gelukkig leven. Maar wat als je niet precies weet wat jouw levensdoel is? Hoe kom je daar dan achter? Op mijn Instagram-account heb ik hier een post over geschreven.

Beweging

Er is inmiddels veel bewijs dat een actievere leefstijl ervoor kan zorgen dat bij bepaalde aandoeningen geen of minder medicijnen nodig zijn. Maar ook dat je minder kans loopt om bepaalde ziekten en aandoeningen te krijgen. En dat je, wanneer je een ziekte of aandoening hebt, de hinder en de symptomen ervan kunt verlichten door voldoende te bewegen. Zo kan ik het lijstje met bewezen positieve effecten nog wel verder aanvullen. Bewegen is nu eenmaal ontzettend goed voor je, zowel fysiek als mentaal!

Ontspanning

Hoewel de nadruk in onze maatschappij vaak op inspanning ligt, op hard werken, studeren, iets bereiken, voor je huisgenoten zorgen, het huishouden doen et cetera, is ontspanning essentieel. Ontspanning is hét medicijn tegen stress. En stress is killing, letterlijk. Een beetje stress is in principe niet erg, maar chronische stress is ronduit slecht voor onze gezondheid. We moeten pauzes nemen. Hersteltijd. Elke dag weer en meerdere keren per dag.

Slaap

Je staat 1-0 voor als je goed slaapt. Een goede nachtrust zorgt er niet alleen voor dat we fris en opgewekt aan de dag kunnen beginnen, het zorgt ook voor een betere weerstand, minder snacktrek en een mooiere huid. Er is veel onderzoek gedaan naar de nadelige gevolgen van langere tijd achter elkaar slecht slapen. Het vergroot in ieder geval je risico op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en depressies.

Verbinding

Heb contact met mensen die je energie geven. Sociale contacten zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als voldoende beweging en niet roken. Bovendien kan het hebben van hechte relaties een stimulans zijn om gezond(er) te leven en slechte gewoonten op te geven. Ook vormt een goed sociaal netwerk een buffer tegen andere schadelijke invloeden, zoals stress. Bij mensen die geïsoleerd zijn, hakt de stress er bijvoorbeeld harder in, alleen al omdat ze er niet of nauwelijks met anderen over kunnen praten. Het voelen van verbinding met anderen geeft je het gevoel van eigenwaarde en een doel in het leven.

Voeding

Gezonder eten betekent dat je gemiddeld zo’n twee jaar langer leeft. Bovendien zorgt het ervoor dat je minder kans hebt op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Maar wat is gezond eten? In grote lijnen kunnen we wel zeggen wat goed is om te eten en wat niet. Wat jíj het best kunt eten om je optimaal gezond en blij te voelen, is persoonlijk. Wees je eigen onderzoeker en experimenteer.

Het leefstijlkompas, het leefstijlboek en online leefstijlprogramma

Op welk onderdeel wil jij je gaan focussen? Jij bepaalt het zelf! 

In mijn Leefstijlboek en Online Leefstijlprogramma neem ik je aan de hand van het leefstijlkompas mee op ontdekkingsreis. Ik deel op een toegankelijke manier informatie, praktische tips en adviezen met je, zodat je je gezonder en fitter zult gaan voelen.

Meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *