Wat is flexitarisch eten en waarom zou je ermee beginnen?

Pas was ik – Marieke, diëtist van Team Dokter Tamara – te gast bij het Danone Event: Unleashing everyday plant-based nutrition. Dit event liet mij een kijkje nemen in de huidige onderzoekscijfers en recente ontwikkelingen over plantaardige voeding en een flexitarische leefstijl. Bovendien kreeg ik een rondleiding in het Danone Global Research  &  Innovation Centre. Waar onderzoeken worden gedaan en de behoefte van de consument worden bekeken om zo elkaar vinden in nieuwe ontwikkelingen.

Wat is flexitarisch eten?

Een flexitariër is iemand die bewust minder vlees eet, zonder volledig vegetariër of veganist te zijn. Het draait om flexibiliteit: plantaardig waar het kan, dierlijk waar het moet. Geen strenge regels, maar ruimte voor bewuste keuzes.

Het mediterraan dieet is een voorbeeld van flexitarisch eten. Het is rijk aan groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en olijfolie, met af en toe vis, zuivel of vlees. Dit laat mooi zien hoe plantaardig en flexitarisch hand in hand gaan. Het is smaakvol, volwaardig en wetenschappelijk onderbouwd als een van de gezondste eetpatronen ter wereld.

 

Waarom zou je flexitarisch willen eten?

 

1. Gezondheid als belangrijkste drijfveer

Uit onderzoek blijkt: gezondheid is wereldwijd de nummer 1 reden waarom mensen kiezen voor plantaardig. En dat is logisch als je kijkt naar de voordelen:

 

  1. Een plantaardig voedingspatroon is rijk aan vezels, gezonde vetten, vitaminen en mineralen.

  2. Minder visceraal vet en een kleinere buikomvang

  3. Betere bloedsuikerwaarde en minder insulineresistentie

  4. Verlaagd het risico op hart- en vaatziekten

  5. Lagere sterfte bij chronische ziekten zoals diabetes type 2

 

2. Kleine stappen, grote impact

Je hoeft niet 100% plantaardig te eten om verschil te maken. Een kleine dagelijkse aanpassing, zoals het overstappen van dagelijks vlees naar een afwisseling tussen vlees, vis en plantaardig. Of door zuivel te vervangen door een verrijkte plantaardige variant, draag je al bij aan een gezonder voedingspatroon.

 

3. Leefstijl is meer dan voeding; alles werkt samen

Je kunt niet één leefstijlpijler aanwijzen als de reden dat je gezonder of ongezonder bent. Net als dat je niet kunt zeggen dat één voedingsmiddel je gezond of ongezond maakt. Je eetpatroon is niet opeens slecht als je een keer rood vlees eet of een koekje neemt. Net als dat je leefstijl niet ongezond is als je één dag niet sport of slecht slaapt. Blijf het als geheel zien om te genieten én gezond te blijven.

 

Saai, smakeloos en voor geitenwollen sokken dragers…

Met dit idee is het niet heel aantrekkelijk te kiezen voor plantaardig. Veel mensen denken dat plantaardig eten betekent dat je alleen maar tofu en wortels eet. Het tegenovergestelde is waar: plantaardig eten is juist super veelzijdig, voedzaam en lekker. Denk aan:

 

  1. bonen, linzen, kikkererwten

  2. noten, pitten en zaden

  3. groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog

  4. granen zoals quinoa, haver en (zilvervlies)rijst

  5. plantaardige zuivelvervangers

  6. vleesvervangers op basis van soja of erwten

 

Tijdens het Event ontdekte ik dat Alpro zeer bewust bezig is met plantaardig volwaardiger én aantrekkelijker te maken. Niet alleen voor de veganist of vegetariër maar juist ook voor mensen die af en toe kiezen voor plantaardig – de flexitariër. Dit doen zij bijvoorbeeld door

 

  1. Smaaktesten. Smaak is doorslaggevend!

  2. Een eerlijke, duidelijke verpakking zodat je weet wat je ermee kunt

  3. Combineer gemak en gezondheid: volwaardige plantaardige ready-to-eat opties.

 

Jongeren zijn al in beweging

Denk je dat het lastig is jouw gezin de overstap te laten maken? Dat valt mee! Tijdens het Danone-event werd duidelijk dat jongeren wel degelijk in beweging zijn naar een meer plantaardige leefstijl. Wist je dat 64% van de 18- tot 24-jarigen wekelijks plantaardige zuivelalternatieven kiest? Ze kiezen dit vanwege het milieu, dierenwelzijn of gebruiksgemak. Smaak blijft hierin toch echt de doorslaggevende factor.

 

Samengevat

Flexitarisch eten is géén hype, maar een duurzame keuze die past bij deze tijd. De voordelen voor je gezondheid zijn groot, en plantaardig eten is allesbehalve saai. Zolang de smaak goed is en het praktisch haalbaar blijft, is de overstap verrassend eenvoudig – je kiest juist voor meer.

Meer artikelen

Monique’s zoektocht naar balans in een druk leven

Monique (60) is professioneel betrokken bij gezondheid en leefstijl: “Soms weet je precies wat goed voor je is, maar blijkt het een uitdaging om het vol te houden.” Hoe zorg je voor jezelf als je mantelzorger bent voor vier verschillende gezinssystemen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *