Twee derde van de Nederlanders vindt een goede weerstand belangrijker door corona

Door corona vindt twee derde van de Nederlanders het belangrijker dan voorheen om een goede weerstand te hebben. Toch denkt een kwart van de Nederlanders geen goede weerstand te hebben. Vrouwen denken dit vaker dan mannen. Dat blijkt uit een flitspeiling onder ruim 1.500 Nederlanders voor de campagne Fit op jouw manier van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Nu het aantal coronabesmettingen toeneemt, is het extra belangrijk om te zorgen voor een goede weerstand”, vertelt huisarts Tamara de Weijer.


Uit de flitspeiling blijkt dat vooral gezinnen met jonge kinderen denken geen goede weerstand te hebben. “Niet gek”, volgens De Weijer. “Kinderen lopen snel en vaak te snotteren. De kans is groot dat je als ouder hierdoor ook een verkoudheid oploopt. Om dit te voorkomen, is een gezonde leefstijl belangrijk. Hiervoor hoef je niet meteen heel je leven om te gooien. Kleine veranderingen kunnen binnen een paar weken al een groot effect hebben op je weerstand. En daardoor voel je je fitter en ben je beter beschermd tegen ziekmakers, zoals virussen. Fitter worden doet iedereen op zijn eigen manier. Om fitter te worden en te blijven, is het goed om de manier te vinden die bij jou past en die je kan volhouden.”


5 tips om fitter te worden en je weerstand te verbeteren

1. Maak ommetjes

Regelmatig wandelen is goed voor je. Dus hup: strek die benen! Lastig? Bijvoorbeeld omdat je zittend werk doet? Wandel dan eens tijdens het bellen met collega’s of maak een ommetje in de lunchpauze.


2. Eet de regenboog

Groente, fruit, peulvruchten, ongezouten noten, zaden, volkorenbrood… voor een goede weerstand is een gezond en gevarieerd eetpatroon belangrijk. Hoe zorg je voor variatie? Door verschillende kleuren op je bord te toveren. Als je zorgt voor een kleurrijk bord, eet je vanzelf verschillende vitamines, mineralen, vezels en andere, belangrijke voedingsstoffen.


3. Duik de tuin in

Tuinieren zorgt voor veel beweging: met onkruid wieden doe je behoorlijk wat squats. De heg snoeien is een aardige workout voor je bovenlichaam. En als je je buik- en bekkenbodemspieren aanspant terwijl je de tuin aanveegt, kweek je ook nog eens een stevigere romp.


4. Doe een powernap

Kun jij in de middag wel een oppepper gebruiken? Een powernap kan helpen! Een dutje van vijf minuten is soms al genoeg om je weer energieker te voelen.

5. Poets op één been je tanden


Een topoefening voor je balans én een goede krachtoefening omdat je behoorlijk wat spieren aanspant. In de ochtend op het ene been, ’s avonds op het andere. Probeer het eens!

 

Meer weten?

Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden en je weerstand te verbeteren. Ontdek wat bij jou past op: www.fitopjouwmanier.nl.


Over de flitspeiling

De peiling is van 1 tot en met 7 oktober 2021 uitgevoerd door PanelWizard voor de campagne Fit op jouw manier in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aan het onderzoek namen 1.542 respondenten deel van 18 jaar en ouder. De flitspeiling is representatief naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding, regio en etniciteit.


Over de campagne

Een gezondere leefstijl ontwikkelen is belangrijk. Juist nu. De campagne’ Fit op jouw manier’ is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om te laten zien en ervaren hoe je met eenvoudige stappen fitter kunt worden. De campagne is tot stand gekomen met hulp van onder andere het Kenniscentrum Sport & Bewegen, het Voedingscentrum en het RIVM en wordt gesteund door organisaties zoals GGD-GHOR.

Meer artikelen

Hoeveel zout is gezond?

Struggle je met afvallen? Lees in deze blog hoe je veel trek, misleidende marketing en te kleine maaltijden overwint.

2 reacties

 1. Goedemorgen

  Ik vind een hele goede tips zonder een medische rotzooi
  Ben er wel met de gezonde weerstand bezig met gezond gevarieerd eten wat je genoemd hebt
  WAt vind jij van een koolhydraatarme crackers van spinazie en rode biet?

  Groetjes

  Nicolette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *