Diabetes voorkomen door leefstijlaanpassingen

Wist je dat in Nederland 1,1 miljoen mensen diabetes type 2 hebben? Bijna 800.000 mensen met diabetes type 2 gebruiken hier op dit moment medicatie voor zoals pillen en/of insuline. Ongeveer 40% van deze mensen kan stoppen met medicatie als ze goede begeleiding krijgen bij het aanpassen van hun leefstijl: onder meer gezond eten, meer bewegen, voldoende ontspannen, een goede nachtrust en indien nodig gewichtsverlies. Tijd om in actie te komen dus!

 

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte met een enorme impact op het dagelijkse leven van mensen. Elke dag insuline nemen via een tablet of injectie, continu opletten wat je eet en de inspanning die je doet en je bloedsuiker testen. Bovendien krijgt de helft van mensen met diabetes type 2 na een tijdje extra gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten.

 

Tijd voor actie!

Gelukkig is er hoop als we samen actie ondernemen om deze diabetes-crisis aan te pakken. Hiervoor is wel een transformatie in de zorg nodig waarbij we op een andere manier gaan werken en denken. Dus leefstijl als eerste behandeling inzetten bij mensen met diabetes type 2 in plaats van gelijk beginnen met medicatie. En daar sta ik als huisarts én met mijn Online Leefstijlprogramma natuurlijk helemaal achter.

 

Wil je meer weten over het belang van leefstijl in de zorg? Luister dan de podcast over leefstijlzorg van het Diabetes Fonds.

Meer artikelen

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Wil jij weten hoe je gecombineerde leefstijlinterventie jou kan helpen bij prediabetes, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen? In mijn online leefstijlprogramma vertel ik je hier alles over!

3 reacties

  1. Hoi Tamara,
    Vorige week heb ik vermoedelijk een tia gehad. In mijn oog of in de hersenen. Men is er nog niet uit. Op zich gaat het redelijk. Mijn ontstekingswaarden zijn inmiddels gehalveerd naar 35.
    Ondertussen krijg ik naast bloedverdunners, maagzuur bescherming ook 2×20 mg Prednisolon. Deze moet ik vermoedelijk langdurig slikken.

    Hierbij word ik gewaarschuwd voor oa kans op hoog cholesterolgehalte en diabetes. Hoe kan ik dat t zelf zoveel mogelijk tegen gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *