Hoe ga je op een gezonde manier om met koolhydraten?

Wist je dat koolhydraten en zetmeel beide belangrijke voedingsstoffen zijn die ons lichaam nodig heeft voor energie en andere functies? Vaak wordt gesproken over de nadelen van koolhydraten en dat het minderen hiervan beter is. Hoe eet je deze dus voldoende, op een gezonde manier? Daar heb ik een aantal tips voor en die deel ik in deze blog graag met je!


  1. Kies voor complexe koolhydraten
    Kies in plaats van eenvoudige, snelle koolhydraten zoals suikers uit koek, snoep en frisdrank liever voor complexe, langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld groenten, fruit, peulvruchten en noten. Ook vezelrijke producten zoals volkoren granen hebben de voorkeur boven de witte zetmeelbronnen. Omdat ze meer vezels bevatten zorgen ze voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
  2. Let op de portiegrootte van koolhydraten
    Hoe meer koolhydraten je per keer neemt hoe groter het effect op de suikerspiegel. Een te grote inname van koolhydraten, en dan vooral de snelle koolhydraten (suiker), kan leiden tot overgewicht, welvaartziektes en andere gezondheidsproblemen. Het is goed om je bewust te zijn van wat en hoeveel je eet en een goede balans in de voedingsstoffen te vinden.
  3. Varieer met resistent zetmeel
    Resistent zetmeel is een type koolhydraat dat niet volledig wordt verteerd in de darmen en langzaam wordt afgebroken. Het kan helpen om een piek in de bloedsuikerspiegel te voorkomen en de spijsvertering te bevorderen. Goede bronnen van resistent zetmeel zijn onder andere groene bananen, peulvruchten en gekookte en afgekoelde aardappelen en pasta. Een restje bewaren is dus soms aan te raden!
  4. Combineren met eiwitten en vetten
    Wanneer je koolhydraten combineert met eiwitten en vetten zorgt dit voor een mildere stijging in de bloedsuikerspiegel, dan wanneer je alleen koolhydraten eet. Een maaltijd met een combinatie van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten kan dus helpen minder suikerpieken te veroorzaken en helpt daarbij ook om je langer vol te voelen. Dit komt doordat koolhydraten alleen niet erg verzadigen; dit is waarom snoepen niet helpt om een vol gevoel te krijgen en je daarom vaak moeilijk grenzen kunt bewaken en teveel eet. Ook zorgt de piek – en het daarop volgende dal – in de suikerspiegel weer voor een zoetbehoefte.
  5. Beperk bewerkte voedingsmiddelen
    Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak grote hoeveelheden – en vaak ook verschillende soorten – toegevoegd suiker en geraffineerde koolhydraten. Deze kun je beter beperken of vermijden om een gezond eetpatroon te behouden. Verse producten bevatten over het algemeen meer gezonde voedingsstoffen én minder snelle suikers.


Het is goed om te onthouden dat koolhydraten en (resistent) zetmeel belangrijke voedingsstoffen zijn en zeker passen in een gezond eetpatroon. Helemaal vermijden is niet nodig en ook niet haalbaar op lange termijn zonder een eenzijdig eetpatroon te krijgen. Eet jij al op een goede manier koolhydraten?

 

Brood vermijden? Dat is helemaal niet nodig!

En daarom laat ik je in mijn digitale receptenboek graag zien waar ik mijn boterhammen mee beleg. Wil jij ook lekker, gezond én makkelijk eten? Download dan nu gratis het receptenboek via mijn website.

Meer artikelen

Buikvet verminderen

Wat zijn effectieve strategieën om buikvet te verminderen? Voeding, beweging, slaap en stressmanagement zijn heel belangrijk voor een gezonder leven. Start vandaag met jouw transformatie!

Intermittent fasting

Ontdek hoe intermittent fasting je kan helpen afvallen, je gezondheid verbeteren en meer energie geven. Lees en verbeter je gezondheid!

8 reacties

  1. Ik heb net uw boek gekocht en al begonnen met lezen. Ik eet kha dus wordt wat angstig van khd. Dit is weer een andere kijk ga proberen om er wat losser mee om te gaan.

  2. Om de dichtheid aan vrije suikers te verminderen, eet ik bij koolhydraten planten als lof, tomaat of (met ster) Chinese kool. Een gewoonte die eenmaal aangewend mij goed bevalt

  3. Uit het boek Glucose revolutie gebruik ik de tip om eerst groenten te eten, dan de eiwitten en als dessert 🤣 de koolhydraten. Tegenwoordig bestel ik soms eerst een salade en dan op het einde nog wat frietjes. Thuis eet ik eerst “braaf” de groenten en daarna stukje vlees wat aardappel of rijst

  4. Mag je de gekookte en afgekoelde aardappelen en pasta dan wel weer opwarmen of doet dat af aan de resistentie van het zetmeel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *