Jouw levensdoel bepalen; 6 tips van de huisarts

Wat geeft jou zin in het leven en wat geeft jouw leven zin? Weten waar je het allemaal voor doet, vergroot de kans dat je je leefstijl verbetert en dus de kans op een lang, gezond en gelukkig leven. Mijn doel is bijvoorbeeld Nederland gezonder maken. Als ik met dingen bezig ben die hiermee te maken hebben, ben ik (meestal) blij. Het zijn de dingen die ik leuk vind om te doen, maar waarvan ik óók denk dat ze zinvol zijn, betekenis hebben. Maar wat als je niet precies weet wat jouw levensdoel is? Hoe kom je daar dan achter? In deze blog geef ik je 6 tips die jou kunnen helpen om je levensdoel te bepalen, een stukje zingeving.

Zingeving

Zingeving is nogal een brede term. Sommigen bedoelen er iets algemeens mee: hoe kun je betekenis geven aan je leven? Anderen hebben het vooral over zingeving in verband met vragen over leven en dood: waarom zijn we hier, wat is er voor en na het leven? Voor weer anderen gaat het over spiritualiteit en daarmee over bijvoorbeeld zelfontwikkeling; hoe kan ik een liefdevoller, wijzer, geduldiger mens zijn? En tot slot gaat zingeving voor veel mensen over religie.

Voor mij is zingeving simpelweg terug te brengen tot het doel waarvoor je leeft. Het is het antwoord op de vraag: waar kom jij je bed voor uit? En deze vraag valt dan wat mij betreft weer uiteen in de twee volgende vragen: wat geeft jou zin in het leven en wat geeft jouw leven zin? Anders gezegd: waar gaat je hart sneller van kloppen en welke bijdrage wil jij leveren aan je omgeving, je woonplaats of zelfs de wereld?


Kleine stapjes, groot resultaat

De onderstaande 6 tips kunnen je helpen om jouw levensdoel te bepalen. Hopelijk kun je een aantal vragen al beantwoorden!

 1. Achterhaal wat je blij maakt/energie geeft en richt daar je aandacht op.
 2. Denk in mogelijkheden; wat kan er allemaal wél? Zeker in deze periode ontzettend belangrijk.
 3. Wanneer vergeet je te eten, wanneer vergeet je de tijd? Dat zou weleens een van de bezigheden kunnen zijn waarvoor je leeft.
 4. Leer iets nieuws en probeer nieuwe dingen uit of ga op reis zonder vooropgesteld plan.
 5. Houd eens een tijdje bij waar je hart een sprongetje van maakt. Kun je die ervaringen, activiteiten uitbouwen?
 6. Sta je voor een belangrijke keuze? Vraag je dan af wat je kwaliteit van leven het meest verhoogt.


Het dagelijks opschrijven van drie dingen waar ik dankbaar voor ben heeft mij persoonlijk ook enorm geholpen. Dit kun je simpelweg in een schriftje doen, of je kunt een ‘daily journal’ aanschaffen.

Wat is jouw levensdoel? Wat geeft jouw leven zin? 

Liefs,

Meer artikelen

2 reacties

 1. Ik ben inmiddels 69 en een beetje de zin van het leven kwijt, omdat ik gewoon een heleboel dingen niet meer kan. Dat ga ik dus met de 6 tips even stevig aanpakken, want ik wordt op dit moment gewoon moe van mezelf. De beste tip staat er wat mij betreft onder; Schrijf 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Vroeger schreef ik elke dag eerst 3 dingen waar ik blij van was geworden en daaronder 3 dingen die me boos of verdrietig of zoiets hadden gemaakt. Als je zo’n boekje na enige tijd nog eens doorleest kan je de verdrietige dingen eraf scheuren en hou je alleen blije dingen over om op terug te kijken. Ga ik dus weer vrolijk mee aan de slag. Dank voor de tip.

  1. Hoi Ada,
   Wat goed van je dat je er weer mee aan de slag gaat!
   Super stoer dat je weer het heft in eigen handen te neemt.
   Ik wens je veel geluk.
   Groet, Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *