fbpx

Een betere weerstand met de juiste voeding

Ons afweersysteem beschermt ons tegen o.a. ziekteverwekkers en infecties. Je kunt jouw afweersysteem een boost geven door gezond te eten en vooral vers, volwaardig en gevarieerd te eten. Zo verbeter je jouw weerstand. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je langer leeft en minder kans hebt op chronische aandoeningen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten.

Mijn visie

Volgens mijn visie bestaat de basis van een gezond eetpatroon uit het volgende:

  • Drie hoofdmaaltijden per dag en het liefst geen tussendoortjes
  • Het gebruik van (snelle) suikers, zoetstoffen en zout zoveel mogelijk vermijden
  • Kies voor vers, onbewerkt, plantaardig, visvetten, weinig/geen rood vlees eten
  • Kies voor seizoensgebonden groenten en fruit
  • Kies wilde vis en vermijd kweekvis
  • Gebruik volkoren producten

Vitamines, mineralen en gezonde vetten

Hieronder vind je een aantal voedingsstoffen die we nodig hebben voor een gezonde weerstand.

Gezonde vetten

Je weerstand begint aan de buitenkant van je lijf: je huid en slijmvliezen zijn de eerste barrière tegen ziekteverwekkers. Eet je weinig gezonde vetten of heel eenzijdig, dan kan het zijn dat je iets tekort komt. Gezonde vetten haal je uit vis, avocado, noten, pitten en zaden en olijfolie.

Vitamine A

Vitamine A, ook bekend als retinol, is een belangrijke vitamine voor een gezonde huid en slijmvliezen. Het zit vooral in dierlijke producten zoals ei, (orgaan)vlees, vis en zuivel. Groenten en fruit bevatten Bètacaroteen, dit kan je lichaam zelf omzetten tot vitamine A.

Vezels

Volgens een aantal studies bevindt ongeveer 70% van je afweersysteem zich in de darmen en dan vooral in de dikke darm waar de darmbacteriën (of microbioom) je afweersysteem ondersteunt bij het bestrijden van een virus. Eet daarom voldoende vezels en drink minimaal 1,5L water per dag! Vezels vind je vooral in volkoren producten, groenten, fruit en noten. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld heel goed voor je darmen.

Vitamine A, C en Koper

Het is ook belangrijk dat je gezond bent diep van binnen en dat je voldoende afweercellen (witte bloedcellen) hebt. Je maakt deze cellen zelf aan en hebt daar voldoende Vitamine A, C en het mineraal koper voor nodig. Dit haal je niet alleen uit dierlijke producten, schaal- en schelpdieren, maar ook uit noten, groenten en fruit.

Varieer voldoende

Tot slot is variëren ontzettend belangrijk! Je hebt uit elke voedingsgroep wel iets nodig. Eet je vegetarisch of veganistisch? Zorg er dan voor dat je de missende voedingsstoffen goed aanvult, zodat je jouw weerstand helpt.

Wil jij ook een betere weerstand, gezonder, energieker en slanker worden?

Net een paar kilo minder, beter in je vel, een betere weerstand en meer rust in je lijf en hoofd.
En met behulp van goede handvatten over een paar weken je fitter voelen en er beter uitzien? Wellicht heb je (bijna) een chronische leefstijlgerelateerde aandoening? Daar help ik je graag mee. Daar heb ik het online leefstijlprogramma voor ontwikkeld. Door een gezondere leefstijl en dus een betere gezondheid wordt jouw weerstand ook beter. Waarom, vertel ik je in de extra lessen in de cursus Verbeter Je Weestand, die je nu in deze bundel er gratis bij krijgt!

Meer artikelen

diabetes voorkomen met leefstijl
Diabetes voorkomen door leefstijlaanpassingen

Wist je dat in Nederland 1,1 miljoen mensen diabetes type 2 hebben? Bijna 800.000 mensen met diabetes
type 2 gebruiken hier op dit moment medicatie voor zoals pillen en/of insuline. Ongeveer 40% van deze
mensen zou met leefstijlaanpassingen kunnen stoppen met deze medicatie. Tijd om in actie te komen dus!

5 reacties

  1. Roerbakken met veel verschillende groenten in een wok zoals broccoli, bloemkool, boerenkool, worteltjes, boontjes, uien, knoflook, paprika, tomaten, paddenstoelen etc. is raadzaam, aangezien elke groente zijn specifieke vitamines en mineralen bevat. Tevens wat verschillende kruiden toevoegen.

  2. Een traybake met verschillende groenten en kruiden is ook erg lekker. Zo krijg je net als met wokken veel verschillende groenten in 1 maaltijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen