Ons afweersysteem beschermt ons tegen o.a. ziekteverwekkers en infecties. Je kunt jouw afweersysteem een boost geven door gezond te eten en vooral vers, volwaardig en gevarieerd te eten. Zo verbeter je jouw weerstand. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je langer leeft en minder kans hebt op chronische aandoeningen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten.
Mijn visie
Volgens mijn visie bestaat de basis van een gezond eetpatroon uit het volgende:
- Drie hoofdmaaltijden per dag en het liefst geen tussendoortjes
- Het gebruik van (snelle) suikers, zoetstoffen en zout zoveel mogelijk vermijden
- Kies voor vers, onbewerkt, plantaardig, visvetten, weinig/geen rood vlees eten
- Kies voor seizoensgebonden groenten en fruit
- Kies wilde vis en vermijd kweekvis
- Gebruik volkoren producten
Vitamines, mineralen en gezonde vetten
Hieronder vind je een aantal voedingsstoffen die we nodig hebben voor een gezonde weerstand.
Gezonde vetten
Je weerstand begint aan de buitenkant van je lijf: je huid en slijmvliezen zijn de eerste barrière tegen ziekteverwekkers. Eet je weinig gezonde vetten of heel eenzijdig, dan kan het zijn dat je iets tekort komt. Gezonde vetten haal je uit vis, avocado, noten, pitten en zaden en olijfolie.
Vitamine A
Vitamine A, ook bekend als retinol, is een belangrijke vitamine voor een gezonde huid en slijmvliezen. Het zit vooral in dierlijke producten zoals ei, (orgaan)vlees, vis en zuivel. Groenten en fruit bevatten Bètacaroteen, dit kan je lichaam zelf omzetten tot vitamine A.
Vezels
Volgens een aantal studies bevindt ongeveer 70% van je afweersysteem zich in de darmen en dan vooral in de dikke darm waar de darmbacteriën (of microbioom) je afweersysteem ondersteunt bij het bestrijden van een virus. Eet daarom voldoende vezels en drink minimaal 1,5L water per dag! Vezels vind je vooral in volkoren producten, groenten, fruit en noten. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld heel goed voor je darmen.
Vitamine A, C en Koper
Het is ook belangrijk dat je gezond bent diep van binnen en dat je voldoende afweercellen (witte bloedcellen) hebt. Je maakt deze cellen zelf aan en hebt daar voldoende Vitamine A, C en het mineraal koper voor nodig. Dit haal je niet alleen uit dierlijke producten, schaal- en schelpdieren, maar ook uit noten, groenten en fruit.
Varieer voldoende
Tot slot is variëren ontzettend belangrijk! Je hebt uit elke voedingsgroep wel iets nodig. Eet je vegetarisch of veganistisch? Zorg er dan voor dat je de missende voedingsstoffen goed aanvult, zodat je jouw weerstand helpt.
Wil jij ook een betere weerstand, gezonder, energieker en slanker worden?
Net een paar kilo minder, beter in je vel, een betere weerstand en meer rust in je lijf en hoofd.
En met behulp van goede handvatten over een paar weken je fitter voelen en er beter uitzien? Wellicht heb je (bijna) een chronische leefstijlgerelateerde aandoening? Daar help ik je graag mee. Daar heb ik het online leefstijlprogramma voor ontwikkeld. Door een gezondere leefstijl en dus een betere gezondheid wordt jouw weerstand ook beter. Waarom, vertel ik je in de extra lessen in de cursus Verbeter Je Weestand, die je nu in deze bundel er gratis bij krijgt!
5 reacties
Dag Tamara ik eet bijna 1 kilo groenten per dag
En geen vlees wel vis en volkoren brood
Roerbakken met veel verschillende groenten in een wok zoals broccoli, bloemkool, boerenkool, worteltjes, boontjes, uien, knoflook, paprika, tomaten, paddenstoelen etc. is raadzaam, aangezien elke groente zijn specifieke vitamines en mineralen bevat. Tevens wat verschillende kruiden toevoegen.
Klinkt lekker, Andre!
Groet,
Tamara
Een traybake met verschillende groenten en kruiden is ook erg lekker. Zo krijg je net als met wokken veel verschillende groenten in 1 maaltijd
Dank je wel voor de tip Romy.
Groet, Tamara