Verbinding geeft je weerstand een boost!

Wist je dat het hebben van sociale contacten net zo belangrijk is voor je gezondheid als voldoende beweging en niet roken? Het hebben van hechte relaties kan je extra stimuleren om gezond(er) te leven en slechte gewoonten op te geven. Een goed sociaal netwerk helpt ook tegen andere schadelijke invloeden, zoals stress.

Sociaal contact is belangrijk voor een gezond leven

Uit onderzoek is gebleken dat sociaal contact en hechte relaties het belangrijkst zijn voor een lang en gezond leven. Niet roken en bewegen komen pas later. Bijzonder, toch? Dit heeft onder andere te maken met het effect dat mensen op je hebben en hun positieve stimulans. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van sociaal wenselijk gedrag, zoals hoe en wat je eet of drinkt en hoeveel je sport.

Sociale steun kan ook belangrijk zijn tegen stressklachten. Door te praten over je problemen of emoties kun je er beter mee omgaan en wordt de stress minder. Bij face-to-face contact met anderen maken we de hormonen dopamine en oxytocine aan, die verlagen stress en pijn en ondersteunen ons immuunsysteem. Hou dus goed contact te houden met mensen die jou energie geven, zoals vrienden of familie of sportmaatjes van de sportschool!

Zorg goed voor jezelf

Verbinding gaat niet alleen om contact met anderen, maar ook om goed voor jezelf zorgen. In de praktijk zie ik dat vooral vrouwen erg bezig zijn met het zorgen voor anderen en zichzelf wegcijferen. Dat is niet de bedoeling! Wees liever voor jezelf, want vermoeidheid, spanningen en negatieve emoties zijn niet goed voor je gezondheid en je weerstand.

Wil jij beter voor jezelf zorgen en meer verbinding voelen met anderen? Vraag jezelf het volgende af:

  • Wat heb je nodig om blijer of meer ontspannen te zijn?
  • Wil je een uurtje voor jezelf inplannen door te sporten of in bad te gaan bijvoorbeeld?
  • Of wil je eigenlijk al maanden niet meer de hond van de buren uitlaten?
  • Zit je eigenlijk nog wel op je plek op je werk?

Kies vaker voor jezelf

Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch, maar hoognodig. Kies vaker voor jezelf, voel je gelukkiger en meer ontspannen. Maak tijd voor leuke dingen, dingen die jouw leven zin geven. Je zult beter slapen en je energieker voelen en met deze extra energie kun je gezondere maaltijden gaan bereiden en meer gaan bewegen. En ál deze dingen zijn goed voor je weerstand!


Meer artikelen

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Wil jij weten hoe je gecombineerde leefstijlinterventie jou kan helpen bij prediabetes, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen? In mijn online leefstijlprogramma vertel ik je hier alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *