Stress door alle meldingen op je telefoon? Zet ze dan eens uit!

De hele dag door WhatsApp-berichtjes van je vrienden en familie, nieuwsupdates uit de hele regio en herinneringen uit je online agenda. We krijgen tegenwoordig ontzettend veel meldingen binnen op onze telefoon. Hierdoor kan het voelen alsof we altijd bereikbaar moeten zijn en dat kan ontzettend stressvol aanvoelen. Herkenbaar? Zet de meldingen dan eens uit!

 

We krijgen dagelijks ontzettend veel ‘bliepjes’ binnen op onze telefoon. Van groepsapps waarin de hele dag door wordt gepraat tot de nieuwsapp die elk halfuur een pushbericht naar je stuurt. En als je eerlijk bent: hoe vaak pak je meteen je telefoon op als er zo’n melding binnenkomt? Grote kans dat die pushmeldingen je verleiden om véél vaker op je telefoon te zitten dan dat je eigenlijk zou willen en je zelfs uit je concentratie halen wanneer je met iets anders bezig bent.

 

Wist je dat er zelfs zoiets bestaat als ‘fantoom meldingen’? Je denkt dan dat er een melding binnenkomt op je telefoon, maar als je vervolgens kijkt, is er helemaal niks. Klinkt dat herkenbaar? Je bent niet de enige want uit onderzoek bleek namelijk dat 74% van de Nederlanders regelmatig last heeft van deze ‘fantoom meldingen’.

 

Het vervelende van al die meldingen is dat we er soms het gevoel van krijgen dat we 24/7 beschikbaar moeten zijn waardoor ons stresssysteem continu wordt geactiveerd. Terwijl het juist heel belangrijk is dat ons brein af en toe ook rust krijgt. Daarom is het verstandig om ze deels of zelfs helemaal uit te zetten.

 

Wat kun je doen om minder met je telefoon bezig te zijn?

–        Je hoeft niet meteen alle meldingen uit te zetten op je telefoon. Je kunt bijvoorbeeld ook per gesprek op WhatsApp de meldingen uitzetten en onderscheid maken in welke berichten je wél of juist niet wil zien. Die collega die grappige filmpjes aan je doorstuurt bijvoorbeeld hoef je niet altijd direct te zien terwijl je de appjes van je partner of kinderen misschien wel graag direct leest.

–        Ook bij veel nieuwsapps kun je vaak aangeven welke pushmeldingen je krijgt. Heb jij bijvoorbeeld niks met sport? Dan kun je die uitzetten.

–        Veel telefoons hebben ook een ‘niet-storen-functie’ waarbij je alle meldingen uit kunt zetten voor een specifieke periode. Je kunt dan ook aangeven welke contacten of apps jou wel mogen storen. Zo blijf je in geval van nood wel bereikbaar, maar kun je je wel even rustig concentreren.

–        Probeer een vast moment af te spreken met jezelf waarin je alles opent. In je pauze bijvoorbeeld of net na het avondeten. Zo kun je alles lezen en beantwoorden zonder dat je er de hele dag mee bezig bent.

 

Wil jij ook minder stress en meer ontspannen? Daar kan mijn Online Leefstijlprogramma je bij helpen. Samen gaan we aan de slag met de zes pijlers: ontspanning, verbinding, zingeving, voeding, beweging en slaap. Je kunt je hier aanmelden: https://www.online-leefstijlprogramma.nl/

Meer artikelen

Intermittent fasting

Ontdek hoe intermittent fasting je kan helpen afvallen, je gezondheid verbeteren en meer energie geven. Lees en verbeter je gezondheid!

4 reacties

  1. Hoi Tamara
    Het is zeker een verslaving die telefoon maar heb fb en zo allemaal verwijderd alleen nog whatsapp mooie tips over uit zetten ga ik zeker doen bedankt fijn weekend gr

  2. Oh ja pfff … sinds dit jaar bijna alles op stil en een instelling aangezet dat gebruik laat zien (weekrapport) en ook ‘bedtijd’ kent: automatisch op zwart wit na door mijzelf ingestelde tijd. Echt uitkomst voor mij en misschien ook voor jou??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *