Mensen met grote suikerdips hebben meer honger

Lukt het maar niet om af te vallen of ervaar je steeds een gevoel van trek? Dit zou weleens kunnen komen door dips in de bloedsuikerspiegel, die bij sommige mensen sterker zijn dan bij anderen. Een internationale groep onderzoekers ontdekte dat mensen met grote suikerdips vaker honger hebben (Wyatt, P., Berry, S.E., Finlayson, G. et al., 2021). Ik vertel je graag wat meer over dit onderzoek!

Onderzoek

De onderzoekers verzamelden gegevens over de glucoserespons van 1070 mensen. De deelnemers kregen 2 weken lang een gestandaardiseerd ontbijt, bestaande uit muffins met iedere dag hetzelfde aantal calorieën, maar verschillend in samenstelling qua koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Tijdens de lunch en andere maaltijden mochten deelnemers zelf kiezen wat ze aten.

Om te zien hoe goed het lichaam omgaat met glucose, werd er bij elke deelnemer een orale glucosetolerantietest uitgevoerd. Daarnaast droegen alle deelnemers continu glucosemonitors om hun bloedsuikerspiegel te meten tijdens de hele studie. Ook werden gegevens over activiteit en slaap vastgelegd door middel van een draagbare activiteitenmonitor. Tot slot legden deelnemers via een app op hun telefoon vast wat ze aten, hoeveel honger ze hadden en hoe alert ze waren.

De deelnemers ondergingen allemaal een orale glucosetolerantietest om te zien hoe goed het lichaam omgaat met glucose. Daarnaast droegen ze continue glucosemonitors om hun bloedglucoseniveaus te meten tijdens de hele studie. Gegevens over activiteit en slaap werden vastgelegd met een draagbare activiteitenmonitor. Via een app op hun telefoon legden de deelnemers vast wat ze aten, hoeveel honger ze hadden en hoe alert ze waren.

Grote verschillen tussen deelnemers

De onderzoekers ontdekten dat er na eenzelfde maaltijd grote verschillen waren in glucoserespons tussen de verschillende mensen. Een deel van de mensen had 2 tot 3 uur na de het ontbijt een grote suikerdip, na een eerste suikerpiek. De bloedsuikerspiegel daalde daarbij snel onder de baseline waarde (de waarde voor het ontbijt), voordat het weer herstelde.

Gevolgen van grote suikerdips

De bevindingen over deelnemers die zo’n grote suikerdip hadden, zijn interessant. De deelnemers met een grote suikerdip:

  • Rapporteerden 9 procent meer honger dan de mensen bij wie de bloedsuikerspiegel niet zo laag daalde;
  • Aten de volgende maaltijd een half uur eerder dan de andere groep, ook al hadden ze precies hetzelfde ontbijt gegeten;
  • Aten in de 3 tot 4 uur na het ontbijt 75 kcal meer dan de andere groep en aten over de dag gezien gemiddeld 312 kcal meer.

Wat zeggen de onderzoekers over deze resultaten?

‘We dachten al langer dat bloedglucoseniveaus belangrijk zijn bij het ervaren van honger’, vertelt onderzoeker Sarah Berry, voedingswetenschapper aan het King’s College in Londen. ‘We zien nu dat suikerdips een belangrijkere voorspeller zijn van honger en calorie-inname dan de eerste glucosepiek na het eten.’ Waarom de ene persoon een grotere suikerdip heeft dan de ander, konden de onderzoekers in deze studie niet vaststellen. Ze vermoeden dat het te maken heeft met individuele verschillen in de stofwisseling, effecten van voedingskeuzes en activiteitenniveaus.

Vermijd tussendoortjes

Mijn voorkeur gaat mede daarom uit naar 3 volwaardige eetmomenten per dag, zonder tussendoortjes. Tussendoortjes zorgen namelijk voor een minder stabiele bloedsuikerspiegel met grotere suikerdips. Het vermijden van tussendoortjes heeft nog meer voordelen voor je gezondheid:

1. Je gunt je spijsvertering wat meer rust (wij zijn evolutionair niet gemaakt om de hele dag te eten);
2. Je insulinegevoeligheid neemt toe;
3. Tussen de maaltijden gebruik je de energievoorraden uit je vetcellen, in plaats van je eten.

Als je écht trek hebt en het niet redt met 3 maaltijden per dag, neem je maaltijden dan eens onder de loep; kan het zijn dat je te weinig eet? Of te veel koolhydraten of te weinig vetten en eiwitten? Als je toch trek houdt, probeer dan tussendoor een handje ongezouten, ongebrande noten, avocado of ei te eten. Doordat hier veel vetten in zitten, verzadigen ze beter en jagen ze je glucose- en insulinespiegel niet op.

 

Liefs,

 

 

Meer artikelen

2 reacties

  1. Goed stukje maar dan heb ik nog een vraagje ik eet smorgens kwark met tasty basic muesli met honing of slimpi om 9 uur eet ik een evergreen maar als ik dat op heb heb ik na een half uurtje al weer trek ik mag op mijn werk pas weer om 12 uur half 1 eten hoe kan ik dat oplossen ik heb eetbuien dus snoep is mijn eerste optie maar dat wil ik niet

    1. Hoi Ellen,
      Mijn voorkeur gaat uit naar 3 volwaardige eetmomenten per dag, zonder tussendoortjes. Dat kan even wennen zijn. Gun jezelf daar de tijd voor.
      Is je ontbijt voor jou wel volwaardig genoeg? Je kunt hier bijvoorbeeld nog een handje nootjes aan toevoegen.
      Veel plezier met uitproberen!
      Groet, Tamara

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *