Waarom een dieet volgen niet werkt als je wilt afvallen

Op dieet gaan, ik heb het al heel vaak gedaan. Tijdens mijn studie heb ik alle diëten gedaan, van Montignac tot Sapvasten. Mijn focus lag in die tijd constant op afvallen. Ik denk dat ik alleen het Sherry dieet heb overgeslagen. En wat ik ermee op ben geschoten? Helemaal niets. Ik vertel je graag waarom een dieet volgen niet werkt als je wilt afvallen.

Toen ik net was afgestudeerd woog ik ruim 10 kilo te veel en zat ik totaal niet lekker in mijn vel. Tot een bevriende huisarts mij wees op mijn niet zo gezonde leefstijl. Zij plantte het zaadje. Mijn leefstijl heb ik veranderd en ik ben me gaan verdiepen in een gezonde leefstijl. Zelfs zo erg, dat het mijn missie is geworden om Nederland gezonder te maken en mijn kennis met zo veel mogelijk mensen te delen.

Waarom een dieet vaak niet werkt

Mijn beste advies aan jou: stop NU met je afslank- of crashdieet. Je wordt er op lange termijn alleen maar zwaarder van. Een dieet is vaak maar kort vol te houden, waardoor je later terugvalt in een oud patroon. Je ziet dan op korte termijn resultaat, maar op de lange termijn is het resultaat niet vast te houden. Dit komt omdat gedragsverandering en duw gewoontes aanpassen tijd nodig heeft. Bovendien kun je door langdurig dieten -en dus jouw lichaam te weinig brandstof te geven- jouw stofwisseling juist vertragen.

Pas dus liever stap voor stap je leefstijl aan en kies wat bij jouw leven past: dan kun je het ook op de lange termijn volhouden en blijft jouw stofwisseling optimaal werken.

Met mijn Online Leefstijlprogramma help ik je graag te kiezen wat bij je past. Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden jouw deelname uit het aanvullend pakket.

Nu hoor ik je denken: “Maar Tamara, wat doe je dan met die zak cheese & onion chips op de bank?” Dat is mijn zwakte. Als ik het in huis haal, dan roept die zak me héél hard. Daarom haal ik het niet vaak in huis, maar ook ik kan het af en toe niet weerstaan… En dat geeft ook niets, als je maar – net zoals ik – er dan écht van geniet en daarna weer verder gaat met jouw gezonde leefstijl; zonder de dag erna extreem te dieten.

Wat moet jij écht niet in huis halen? Laat een reactie achter, ik ben heel benieuwd!

Liefs,

Meer artikelen

9 reacties

  1. Mmmmm ja lekker, leuk dat je het deelt Monique!
   Af en toe kan dat best om jezelf enorm te verwennen.
   Geniet ervan en fijn weekend.
   Groet, Tamara

 1. Alles wat lekker is! Is meestal ongezond. Chips, toast beleg, koeken. Als ik het in huis heb eet ik alles op achter elkaar!

  1. Hoi Roelie,
   Af en toe kan je best uit de bocht vliegen, als je daarna je gezonde leefstijl weer oppakt.
   Wat voor mij werkt: haal het lekkers niet te vaak in huis.
   Fijne dag!
   Groet, Tamara

 2. Ik heb chocolade en chips ,maar ik kan wel afblijven. chips neem ik alleen zaterdag in een schaaltje en chocolade neem ik af en toe alleen in het weekend en verder let ik op wat ik eet. Dieet werkt natuurijk niet en gezond eten zoals volkoren producten groente fruit minder vlees etc te eten

 3. In het weekend eet ik een heel pak roomboterkoekjes of 3 tompoucen
  Maar ik sport van s’ochtends tot S’avonds
  Ik haal verder niets in huis want al wat ik in huis heb eet ik op
  Maar ik eet iedere dag 1 kilo groenten ?

 4. Ik wil dus veranderen in plaats van chips of wat minder chips te nemen of koolhydraatarme chips te nemen. en door de week van zondag tot vrijdag doe ik van af 20 uur tot volgende dag 8 uur of 8. 30 uur intermitted fasting en gaat goed mee. Zaterdagsavond wil ik wel koolhydraatarme chips eten. Ik kijk wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *