
“Soms weet je precies wat goed voor je is, maar blijkt het een uitdaging om het vol te houden.” Monique (60) is professioneel betrokken bij gezondheid en leefstijl en stimuleert anderen om goed voor zichzelf te zorgen. Maar hoe zorg je voor jezelf als je mantelzorger bent voor vier verschillende gezinssystemen? Dit is haar verhaal.
Tussen zorg voor anderen en zorg voor jezelf
Monique geeft haar leven een duidelijke focus: zorgen voor anderen. Haar rol als mantelzorger voor haar ouderlijk gezin, haar kind en buurtgezinnen vervult haar met betekenis, maar heeft ook een keerzijde. “Ik doe dingen die zin geven, maar mis mijn eigen energiebronnen.” Haar zingeving en verbinding krijgen van haar een 7, maar wel met een kanttekening. “Ik breng verbinding, maar minder voor mijn eigen kwaliteit van contact.”
Dat zie je ook terug in haar ontspanning. “Ik geef mezelf een 5. Er blijft te weinig tijd over voor mezelf.” Die constante druk beïnvloedt zelfs haar slaap, waar ze zichzelf ook een 5 voor geeft. “Ik slaap niet goed door en het inslapen blijft lastig.”
Een duwtje in de rug voor haar eigen leefstijl
Ondanks haar volle agenda weet Monique hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. Ze stimuleert het in haar vakgebied en kenniskring, maar bij zichzelf mist ze soms de drive. “Ik ben vóór gezonder leven, maar volhouden blijft lastig.” Toch zijn er kleine ontdekkingen die haar helpen. “Groenten in mijn yoghurt in de ochtend, dat werkt voor mij.”
Een leefstijl vol groenten en beweging
Hoewel tijd een uitdaging blijft, lukt het Monique wel om haar eetpatroon te optimaliseren. “Ik at al 350 gram groente per dag, maar nu zit ik op 600 tot 700 gram. Dat komt doordat ik bij het ontbijt en de lunch al extra groenten toevoeg en zelf soep maak.”
Ook beweging krijgt prioriteit, al is dat soms een strijd. “Op ochtenden waarop ik geen zin had in mijn 30 minuten oefeningen, heb ik het toch gedaan. Met een koude douche erna. Daar ben ik trots op.”
Structuur vinden in een druk bestaan
De opzet van het programma hielp haar vooral doordat ze zelf kon bepalen wanneer ze ermee aan de slag ging. “Ik waardeer de ruimte om het op mijn eigen tijd te doen.” Toch was het voor haar lastig om alles vol te houden. “Door mantelzorg en overlijdens in de familie raakte mijn routine weg.”
Sociale steun is voor haar niet de sleutel. “Whatsapp en community’s zijn niet mijn ding. Social media voelt voor mij als een tijddruk en een noodzaak om te reageren.” Maar in haar directe omgeving weet ze wél steun te vinden. “Met een vriendin in de buurt peppen we elkaar op via foto’s, recepten en lieve berichten.”
Een simpel maar krachtig advies
Wat zou Monique willen meegeven aan iemand die gezonder wil leven, maar twijfelt om te beginnen? “Hoe je het ook wendt of keert: het begint met doen.” Dat geldt ook voor haarzelf. “Mijn mantra is: het moet en het kan beter.”
En dat lukt, stap voor stap. Soms met een duwtje van een vriendin, soms door haar eigen discipline. Maar altijd met het besef dat zij zelf degene is die het verschil moet maken. “Hoe je het ook wendt of keert: je hebt het zelf te doen om het voordeel te merken.”
Benieuwd geworden naar een gezonde leefstijl net als Sylvia?
Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Monique en wil je zelf ook gaan werken aan een gezonde leefstijl? Doe dan mee met het Online Leefstijlprogramma en leer hoe je dit aanpakt.