Ongezonde gewoontes veranderen: zo doe je dat!

Meer bewegen en ontspannen, beter slapen en eten, aandacht voor je sociale contacten; het is allemaal belangrijk en we willen het zo graag. Maar, hoe zorg je ervoor dat je dat volhoudt? Wat maakt ongezonde gewoontes veranderen zo lastig en wat kan ons daarbij helpen? In deze blog leg ik het je uit.

Wat houdt je tegen?

Wanneer je vanwege je gezondheid je ongezonde gewoontes wilt veranderen, zijn er grofweg twee dingen die je kunnen tegenhouden.

1: Je hecht te veel waarde aan je oude gewoonte. Dat speelt vooral bij dingen die je moet laten zoals roken, alcohol en ongezond, suikerrijk eten.

2: Je laat je weerhouden, doordat je denkt dat het te moeilijk voor je is. Dat geldt vooral voor dingen die je moet doen, zoals meer bewegen, gezonder eten en mediteren.

Ongezonde gewoontes veranderen kan!

Goed. Wat ons tegenhoudt, is dus helder. Maar hoe veranderen we dat? Dat blijkt in de praktijk vaak het lastigste gedeelte, want gewoontes zijn gemakkelijk en gaan automatisch. Te hard werken, ’s avonds op de bank hangen met een serie, chips en wijn erbij, te laat naar bed gaan, snoozen: allemaal ingesleten gewoontes die veel mensen herkennen. Maar, goed nieuws! We kunnen ze veranderen. Ja, dat kost wat moeite, maar met de volgende stappen kom je er zeker!

Wil je gewoontegedrag veranderen, dan is het allereerst belangrijk om te weten waarvoor je het doet. Waarom wil jij je leefstijl verbeteren? Stap twee is: weten hoe je het eenvoudiger maakt voor jezelf. Hoe de kans van slagen groter wordt. Dat zit hem vaak al in slechts een woord: ‘willen’ in plaats van ‘moeten’.

Reken af met ‘moeten’

Als we ons gedrag willen veranderen, is het handig om ons te bevrijden van het woord ‘moeten’. “Ik moet meer sporten”, “ik moet mediteren”, “ik moet afvallen”: we denken vaak dat andere mensen ons dingen opleggen of we leggen het onszelf op. Dat werkt niet. Niemand wil iets opgelegd krijgen, dan gooi je je kont (onbewust) tegen de krib. Vervang het woord ‘moeten’ eens door ‘willen’. Wat wil je graag anders? Gezonder gaan leven is jóuw keuze. Niemand dwingt je. Iets willen is krachtiger dan moeten. Het motiveert je om het ook écht vol te houden.

Een mooi trucje om te weten of je iets echt zelf wilt is de ‘drie-keer-waarom-vraag’. Stel je hebt een doel voor ogen, bijvoorbeeld: afvallen. Vraag jezelf dan drie keer achter elkaar ‘waarom?’ Schrijf de antwoorden op. Waarom wil je dit? “Omdat ik me in die oude kleding veel fijner voelde.” Waarom voelde dat veel fijner? “Toen ik die kleding nog paste had ik meer energie om dingen te ondernemen. Dat wil ik weer terugkrijgen.” Waarom? “Omdat ik vrolijk word van leuke dingen doen.”

Als je het antwoord op de tweede of derde ‘waarom’ niet weet, dan is het vaak niet iets wat je wilt maar moet. Dan ben je dus minder gemotiveerd. Is er een ander doel waarbij je na drie keer ‘waarom’ nog steeds het antwoord weet? Dan is dat een beter uitgangspunt!

Ga ervoor!

Je weet nu dat je iets wílt en niet moet en ook waarom je dit wilt. Tijd om je doelen op te schrijven, tastbaar te maken en in praktijk te brengen. Schrijf hier ook zeker jouw ‘waarom’ bij. Plak een A4’tje, memo of inspiratiefoto op een plek waar je meerdere malen per dag komt, zodat je wordt herinnerd aan je doelen. Dan rest jou alleen nog om ervoor te gaan!

Heb jij meer hulp nodig om jouw levensstijl om te gooien? Dan is mijn Online Leefstijlprogramma wellicht wat voor jou. Aarzel niet om contact op te nemen!

 

Liefs,

Meer artikelen

2 reacties

 1. ik vind wel leuk om te lezen van dat moeten en willen. Op het werk geldt dat vaak ook.
  Je gaat vrijwillig aan de slag, als je goed bereid bent aan de slag te gaan. En als je wil presteren
  voor die dag. Je wordt er tenslotte voor betaald! haha
  Veel zin in werken kan je ook aankweken met lekker eten goed slapen en goed ontspannen
  in je eigen tijd.

  Ga je goed! Groeten
  Bea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *