Veel ouderen hebben last van slaapproblemen. Ze komen lastig in slaap, liggen ‘s nachts wakker en hebben moeite met doorslapen. Dit zie ik vaak terug in reacties op mijn Facebook en Instagram berichten. Maar waarom slaap je slechter als je ouder wordt? Om te beginnen vertel ik je graag meer over slaapstadia. Wist je dat wij in verschillende stadia slapen?
Slaapstadia
Slapen doen we in verschillende slaapstadia; de lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Ongeveer de helft van onze slaap bestaat uit lichte slaap, je kunt dan nog makkelijk gewekt worden en beleving is erg belangrijk. Wanneer jij het idee hebt wakker te liggen, kan het zomaar zijn dat je toch slaapt; vaak ervaren slechte slapers dit.
De diepe slaap is korter, ongeveer een kwart van onze nacht. De hersenen vertragen meer dan in de lichte slaap en ons lichaam is vooral bezig met herstel.
REM-slaap is ook wel bekend als droomslaap en duurt ook ongeveer een kwart van de totale slaap. In deze fase lijkt onze hersenactiviteit op die van wanneer wij wakker zijn en wordt gekenmerkt door snelle oogbewegingen. REM staat dan ook voor Rapid Eye Movement. Deze fase wordt gekenmerkt door de verwerking van informatie en emoties.
Deze stadia wisselen elkaar gedurende de nacht af, waardoor jij in de ochtend – als het goed is – uitgerust en fris wakker wordt. Merk je dat jouw slaappatroon verandert naarmate je ouder wordt? Dat kan kloppen.
Slaap en ouderdom
In de nacht wisselen de slaapstadia elkaar af, dit vormt samen een slaapcyclus van 90-110 minuten. In onze slaap volgen vier tot zes cycli elkaar op. Het begin van de nacht vindt de meeste diepe slaap plaats (herstel) en in de laatste deel vooral lichte en droomslaap (verwerking).
Wanneer we ouder worden, wordt de slaap lichter en in kortere stadia verdeeld; ouderen hebben minder diepe slaap en worden dus makkelijker wakker. Ook het inslapen kan langer duren; gemiddeld een uur ten opzichte van een half uur wanneer je jonger bent. Het slaapritme vervroegt ook, wat betekent dat je eerder op de dag slaperig wordt en juist in de ochtend vroeg wakker kunt zijn. Vanaf een jaar of 45 begint deze verschuiving van je slaap. Een kort middagdutje (powernap) kan dan ook zeer vitaliserend werken zonder dat dit effect hoeft te hebben op de slaap in de nacht.
Doe jij wel eens een powernap? Ik ben benieuwd!
11 reacties
Slapen is voor mij een drama. Alles al geprobeerd maar niets helpt. De ene keer val ik snel in slaap de andere keer om half twee nog wakker 🙁
Slaap ik in de middag half uurtje dan lijkt het of ik ‘s nachts beter slaap. Maar dat wisseld ook. Je er druk om maken werkt helemaal niet.
Ben ik om 4 uur wakker dan maak ik meestal een kopje thee en een puzzeltje, val ik in slaap dan droom ik en wordt nog moe wakker :))
Kortom, slaap ik een keer lekker dan ben ik weer als nieuw en geniet ik van mijn dag 😉
Hoi Marjanne,
Dankje voor het delen van jouw ervaring met slapen!
Ik gun je heerlijke slaap om de volgende dag weer als nieuw te zijn 🙂
Groet,
Tamara
Melatonine wordt vaak aanbevolen om beter te slapen. Heeft iemand hiermede goede resultaten ??
Thuiswerken maakt me productiever omdat ik inderdaad een powernap kan doen van ongeveer 20 minuten tijdens je lunchpauze. Ik merk ook echt verschil wanneer ik een dag naar kantoor ga.
Fijn, Willem!
Groet,
Tamara
Paracetamol 1000 mg wil nog wel eens helpen. En de 4-7-8 ademhaling, zie YouTube wil vaak ook wel helpen.
Helaas zie ik alleen reacties en geen 12 adviezen. Wat doe ik verkeerd?
Dag Erry,
Je kunt mijn 10 slaaptips hier vinden: https://doktertamara.nl/leefstijl/de-10-beste-adviezen-voor-mensen-die-slecht-slapen/
Fijne avond!
Groet,
Tamara
Ik werk 4 nachten in de week, sta en loop veel. ik ga dus in de ochtend rond half 7 slapen. De ene keer slaap ik binnen 15 minuten en de andere keer wordt er eerst een hele film in mijn hoofd afgespeeld.
Nachtdiensten zijn inderdaad heel lastig omdat ze je bioritme verstoren. Ik hoop dat je toch goed uitgerust bent!
Groet,
Tamara
Ik slaap niet voor s,morgens 6 uur vanwege rusteloze benen,niks helpt .loop veel in de rondte of gastrijken.het is vreselijk.