5 tips om Blue Monday te verslaan

blue monday

Heb jij de laatste paar dagen wat meer last van een negatieve stemming? Dat is niet zo gek! Deze weken worden namelijk gezien als de meest deprimerende tijd van het jaar. De derde maandag van januari is zelfs benoemd tot de meest deprimerende dag van het jaar, oftewel Blue Monday. Maar waar komt dat door en hoe kun je daar nu het beste mee omgaan?

 

De reden dat deze periode als de meest deprimerende periode van het jaar wordt gezien, is eigenlijk niet zo ingewikkeld. De feestdagen zijn namelijk weer voorbij waardoor we weer terug moeten naar het dagelijkse leven. Hierdoor hebben we vaak ineens een stuk minder sociaal contact wat ervoor kan zorgen dat we ons wat eenzamer voelen.

 

Daarnaast is dit ook vaak de periode waarin de eerste goede voornemens sneuvelen en je misschien ook wat meer last hebt van financiële stress na de feestdagen. Dit in combinatie met de winterdip die je misschien al had én de kou zorgen ervoor dat dit nu eenmaal niet de meest gezellige periode van het jaar is. Tijd om er iets aan te doen dus!

5 tips om Blue Monday te verslaan

1.      Ga naar buiten
Maak bijvoorbeeld lekker een wandeling op het strand, door het bos of een blokje om. Of doe eens iets compleet nieuws in de natuur zoals vliegeren, een speurtocht of een wandeling met een boswachter.

 

2.      Zorg voor voldoende sociaal contact
Spreek dus eens een keer extra af met je familie, bel je vriend(in) op of ga eens koffiedrinken met de buren.

 

3.      Eet voldoende vitamines
Het is natuurlijk altijd belangrijk om genoeg groenten en fruit te eten, maar zeker wanneer je wat minder goed in je vel zit, kan dit nét even het verschil maken. Maak dus een lekkere fruitsalade voor jezelf en zet een warme soep bomvol groenten klaar voor vanavond.

 

4.      Gooi de goede voornemens overboord
Het klinkt misschien een beetje gek, maar die enorme lijst met goede voornemens helpt vaak ook niet heel positief mee. Kies één voornemen en probeer je daar op de focussen

 

5.      Gebruik positieve affirmaties
In ons hoofd komen er dagelijks heel veel gedachtes voorbij. Helaas zijn dit vaak negatieve gedachtes zoals bijvoorbeeld dat je niet goed genoeg bent. Doordat ze vaak voorbij komen, gaan we ze ook geloven. Maar wist je dat je je hersenen ook een beetje voor de gek kunt houden hiermee? Door een positieve gedachte vaak te herhalen, ga je dit uiteindelijk vanzelf geloven. Je leest er in dit artikel nog veel meer over. 

Meer artikelen

4 reacties

 1. Tamara, voor mij is januari elk jaar weer een heerlijke, lege maand. Een tijd om zelf in te vullen! De rust die ik in deze tijd ervaar besteed ik graag aan lezen, reflectie, lekker wandelen in de kou en luisteren naar de stilte. Het mag leeg en stil zijn, dat geeft mij juist een gevoel van ruimte. Nieuwe ruimte. Dank voor je positieve tips en recepten. Ik lees ze graag. Veel plezier in januari, Yfke

  1. Hoi Yfke,

   Wat leuk om te horen, dankjewel! Ik kan me helemaal vinden in je verhaal. Veel gezondheid toegewenst!

   Groet,
   Tamara

 2. Beste dokter,
  Fijn dat U zoveel schrijft over o.a. gezonde voeding en beweging, dat ik al heel mijn leven gedaan heb, doch hetgeen ziektes niet kan voorkomen of genezen. Recent heb ik n.l. gehoord, dat ik prostaatkanker heb en hiervoor een hormoonbehandeling krijg met de nodige bijwerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *