Wat zijn de beste tips om goed af te vallen?

Regelmatig krijg ik een vraag over de beste tips om af te vallen of het beste dieet. Ik vertel je er in deze blog alles over!

 

Allereerst: een streng dieet is nooit een goed idee. Het wijkt te sterk af van wat je gewend bent en je krijgt er vaak honger van. Daarnaast daalt je verbranding door een hongerdieet en verbrand je dus minder calorieën. Zelfs als je hetzelfde blijft eten, word je dus zwaarder. En dat kun je natuurlijk niet gebruiken. Een streng dieet kost bovendien zoveel wilskracht en zelfbeheersing dat het moeilijk vol te houden is.

 

 

Maar wat werkt dan wel? Ik adviseer altijd stap voor stap kleine veranderingen in je eetpatroon te maken: geen tijdelijk dieet maar een andere manier van eten die bij je past en die je zó lekker vindt dat je het makkelijk vol kunt houden. Het gaat namelijk vaak niet om minder eten, maar vooral om anders eten. Dat nieuwe eetpatroon heb je niet van de een op de andere dag te pakken, maar dat is ook helemaal niet nodig. Je kunt het beter rustig aan doen. Geduld is een schone zaak!


Er zijn natuurlijk wel adviezen die voor iedereen gelden. De eerste is dat je zoveel mogelijk kiest voor écht eten. En daarmee bedoel ik eten dat zo min mogelijk bewerkt is. Verse groenten en fruit, noten, volkoren granen, zuivel, vlees, vis en ei.

Mijn tweede advies is dat je een regelmatig eetpatroon ontwikkelt. Vullende maaltijden, die ervoor zorgen dat je weinig behoefte hebt aan tussendoortjes. En als laatste: probeer suiker, frisdranken en alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Deze regels zijn goed voor iederéén.


Maar welke stappen je zet om uiteindelijk bij zo’n eetpatroon te komen, dat is voor iedereen verschillend. Zoek dus je eigen weg! 

Meer artikelen

11 reacties

 1. Ik ben al heel mijn leven een jojo. Verschillende soorten van dieten geprobeerd. WeightWatchers ging heel goed maar na corona nov 2021 8 kilo zomaar kwijt maar nu 11.5 erbij. En wat ik ook probeer zelfs met 2 x per week alleen groente en kip/vis val ik niks weinig af. Ik doe nu om de dag een body en fit shake maar baal hiervan om zo op gewicht te blijven. Durf bijna niks meer te nemen nu☺️ shakete nooit. Eet via de schijf van 5 alleen in het weekend wel is een koekje of wat lekkers maar nog niet eens junkfood. Grrrr

  1. Wat vervelend om te lezen Claudia. Ik zou je op basis hiervan willen adviseren om eens naar een diëtist te gaan. Ik weet uit ervaring hoe lastig het kan zijn en dan is het fijn als er iemand met je meekijkt!

   Liefs,
   Tamara

   1. Alles halveren.geen suiker veel water bewegen.
    Verslaving suiker…..oplossen dr niets van snoep in huis te nemen.
    Vr vervangers zorgen,fruit,yoghurt,banaan,soep .helft bord is train en op kleinere maag.

  1. Hoi Ellen,

   Je zou ook eens de Allerhande kunnen raadplegen voor recepten! Je kunt hier ook heel gemakkelijk filteren.

   Liefs,
   Tamara

  1. Hoi Annet,

   Koolhydraatbeperkt (75-100 gram koolhydraten per dag) werkt in mijn ervaring erg goed omdat veel mensen insulineresistentie hebben. Keto heb ik geen ervaring mee, maar het is erg restrictief. Het is dan ook niet iets wat ik snel zou adviseren.

   Liefs,
   Tamara

 2. Het is voor mij heel moeilijk. Ben 16 kilo aangekomen in een jaar. Waarschijnlijk hormonen en medicatie. Het is vechten tegen de bierkaai! Graag advies, ik eet al voor het derde jaar jouw recepten?

  1. Hoi Bep,

   Wat vervelend om te lezen. Heb je dit al met een diëtist besproken? Ik geef helaas geen persoonlijke adviezen online, daarvoor is het te complex. Het is dan fijn als er iemand is die met je mee kan kijken! Je kunt ook altijd je vraag delen in de community van het Online Leefstijlprogramma.

   Liefs,
   Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *