Een nieuw jaar staat voor veel mensen gelijk aan goede voornemens. Misschien wil jij in 2025 wel meer gaan bewegen, wil je meer tijd gaan besteden aan ontspanning of wil je wat gewicht kwijtraken. Maar is het eigenlijk wel verstandig om deze goede voornemens te maken en hoe kun je er voor zorgen dat je ze dit jaar wél volhoudt?
Je hebt vast wel eens een lijstje gemaakt met goede gewoontes of voornemens omdat je het nieuwe jaar écht je leefstijl wilt gaan verbeteren. Je wilt elke dag vers koken, het hele jaar geen eten meer bestellen, geen koekjes meer bij de koffie nemen, vier keer per week naar de sportschool en je wordt dit jaar echt de gezondste versie van jezelf. Ervaring leert dat binnen enkele weken oude gewoontes er weer insluipen en je de nieuwe gewoontes weer loslaat. Herkenbaar? Je bent niet de enige…
TIP: houd het bij één goed voornemen
Bijna iedereen heeft wel eens een lijst met goede voornemens gemaakt en vrijwel niemand houdt al zijn goede voornemens ook echt het hele jaar vol.
Het is echter niet helemaal onverstandig om goede voornemens voor jezelf te maken. Probeer het alleen wel bij één goed voornemen te houden. Focus je hier eerst op; gaat dit na een tijdje helemaal goed? Dan kun je daarna aan een nieuw voornemen beginnen. Want waarom zouden goede veranderingen alleen op 1 januari mogen beginnen?
Denk eens aan de ‘wat als’
Onze omgeving is ontzettend belangrijk bij het volhouden van gezonde gewoontes. Maar op die omgeving hebben we tegelijkertijd ook niet altijd zelf invloed. Elke dag naar buiten gaan om te wandelen is bijvoorbeeld makkelijker vol te houden wanneer het lente of zomer is. Maar wat als het buiten keihard regent of vaker donker is? Ga je dan nog steeds naar buiten? Of sla je je goede voornemen dan een dagje over?
Probeer ter voorbereiding alvast eens na te denken over wat je gaat doen als de omstandigheden minder ideaal zijn. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iets anders aan beweging doet wanneer het jou niet aantrekt om buiten te lopen. Zoals meebewegen met een sport-, dans, of yogales online of op televisie. Dit brengt ook meteen wat variatie.
Wees lief voor jezelf
We hebben vaak de neiging om hele strenge goede voornemens voor onszelf te verzinnen. En dat is jammer want hierdoor wordt het juist lastig om ze vol te houden. Probeer een goed voornemen daarom om te buigen naar iets positiefs. Draai bijvoorbeeld ‘Ik ga dit hele jaar geen ongezonde voeding meer eten’ om naar ‘Ik ga dagelijks bij de lunch wat groenten eten, waardoor ik mij gezonder, fitter en energieker ga voelen’.
En vergeet ook ontspanning, verbinding en zingeving niet wanneer je een goed voornemen voor jezelf bedenkt! We leggen vaak de focus op voeding en beweging, maar ook deze onderdelen zijn ontzettend belangrijk voor een gezonde leefstijl. Jouw goede voornemen voor 2025 zou dus ook kunnen zijn ‘Ik ga meer rustmomenten inplannen in mijn drukke agenda voor meer ontspanning’.
Je zal zien dat je al snel meerdere pijlers aan het combineren bent. Buiten wandelen met een vriendin, collega of buurvrouw biedt ontspanning, beweging, verbinding en soms ook zingeving. Denk je ook niet dat je door die heerlijke wandeling beter zal slapen? Zo heb je al zoveel meer gedaan aan je leefstijl dan je zou verwachten; geen reden dus voor veel strenge voornemens!
Een gezonde leefstijl in 2025
Wil jij in 2025 werken aan een gezondere leefstijl? Daar help ik je graag bij! Met mijn Online Leefstijlprogramma gaan we niet alleen aan de slag met voeding en beweging, maar ook met de pijlers zingeving, verbinding, slaap en ontspanning. Je kunt je aanmelden via mijn website.
3 reacties
Daar ben ik het helemaal mee eens!
Eigenlijk heb ik maar 1 voornemen, en dat is, 16maanden na het overlijden van mijn vrouw, om het leven weer een beetje op te pakken, en sommige mensen die het zo goed weten en niets doen, links te laten leggen.