Intermittent fasting

Intermittent fasting, of periodiek vasten, is een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van vasten en eten. Deze aanpak is niet alleen bedoeld voor gewichtsverlies, maar biedt ook tal van gezondheidsvoordelen.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een leefwijze die steeds meer aandacht krijgt. Het gaat om meer dan alleen afvallen; het is een manier om je gezondheid op verschillende vlakken te bevorderen. Door te vasten, geef je je lichaam de kans om zich te herstellen en vernieuwen, wat kan leiden tot verbeterde energieniveaus, een betere spijsvertering en zelfs een langere levensduur.

Waarom intermittent fasting?

Het belang van intermittent fasting ligt niet alleen bij gewichtsverlies. Het helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, het verlagen van ontstekingen en het verbeteren van hartgezondheid.

Tips voor succesvol intermittent fasting

  1. Kies een passend schema: Begin met een vastenschema dat past bij jouw leefstijl en doelen, bijvoorbeeld de 16/8-methode waarbij je 16 uur vast en 8 uur eet.

  2. Luister naar je lichaam: Let goed op hoe je lichaam reageert en pas zo nodig je vastenperiode aan.

  3. Focus op voedzaam eten: Tijdens de eetperiodes is het belangrijk om voedzaam te eten. Eten wat rijk is aan vezels, eiwitten en gezonde vetten.

  4. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water tijdens je vastenperiodes.

  5. Wees geduldig en consistent: Net als elke leefstijl aanpassing, kost het tijd om aan intermittent fasting te wennen en de voordelen te ervaren.

Intermittent fasting is meer dan een dieettrend; het is een haalbare, wetenschappelijk onderbouwde aanpassing voor een gezondere leefstijl. Door kleine, haalbare stappen te zetten, kun je beginnen met het ervaren van de voordelen. Onthoud, je bent niet alleen in dit proces. De recepten uit mijn Online Leefstijlprogramma is prima geschikt om te maken als je zou willen vasten. Je eet dan 3 maaltijden per dag, alleen dan in een beperkte tijd. 

Meer artikelen

6 reacties

  1. Wat is de beste methode van Intermittent fasting als je 75 bent? Bijvoorbeeld van 12 to 20 eten en verder vasten? Of is er een betere tijdsindeling? En zijn er nog andere aandachtspunten buiten de al genoemde?

  2. De Amerikaanse Hartstichting waarschuwt voor de nadelen van intermittend fasting. Wat zeg jij als huisarts hierover?

  3. In maart jl kwam er een verontrustend bericht van de American Heart Association dat Intermittent fasting een groot risico zou geven op voortijdig overlijden aan hart-en vaatziekten. Het verband tussen IF en het vroegtijdig overlijden is nog niet direct aangetoond maar de percentages logen er niet om. Kan jij hier meer over zeggen Tamara?

    1. Hoi Bertie,
      Belangrijk is dat er onderzoek wordt gedaan naar lange termijn effecten van een leefstijlverandering. Echter, aan de hand van dit specifieke onderzoek – het type onderzoek en de betrouwbaarheid van dit onderzoek – kunnen we niet stellen dat Intermittent Fasten (IF) af te raden is. Zo zijn er, naast de tijd waarin wordt gegeten, andere factoren die de gezondheid en hart-en vaatziekten beïnvloeden die vaak samen gaan met het kiezen voor IF. Denk aan onregelmatige werktijden, niet eten door tekort aan financiële middelen en ernstig overgewicht. Ook is de kwaliteit van de maaltijden die tijdens het eet-moment gebruikt worden van groot belang.

      Wij zien op korte termijn duidelijk positieve effecten van Intermittent Fasten (IF) op de gezondheid; mits verantwoord uitgevoerd. Natuurlijk is er tijdens een reeds aanwezige medische aandoening (zoals kanker) een persoonlijke evaluatie van de situatie nodig. Meer onderzoek voor de effecten op lange termijn zijn nodig om deze positieve effecten te ontkrachten. Hopelijk is dit zo duidelijk!

  4. Goeiedag Dr. Tamara, Ik ben een groot fan van je blog’s en lifestream presentaties met gastsprekers. Ik ga ook binnenkort een cursus lifestyle-/voedingscoaching doen waarbij ik alles wat ik al via jouw kanalen (ook het leefstijlboek wat ik heb aangeschaft) ook mee kan nemen in verdere kennisvergaring. Wat ik mij alleen afvraag is het volgende. Ik heb ook “de hamster in mijn brein” voorlichting door de twee experts pas geleden gezien en dan begrijp ik daar uit dat het deel van je hersenen wat de “hamster” is, jouw lichaam een signaal kan geven na periodes van diëten, dat het lichaam alles moet vasthouden omdat er wellicht weer een “hongerwinter” aan kan komen. Hoe moet ik dit dan zien in combinatie met de intermittent fasting? Mij lijkt dan dat je lichaam na het vele uren vasten juist misschien in een modus gaat van alles wat het binnen krijgt goed vasthouden voor het volgende moment van vasten. Hopelijk kun je me hierin wat uitleg geven hoe dit dan precies zit.

    1. Hoi Monique,
      Een vaak gehoord argument tegen intermitterend vasten is dat het je lichaam in de “hongerstand” zet. Hierdoor zou je stofwisseling ‘stoppen’ en verbrand je geen vet meer. Het is waar dat afvallen op de lange termijn het aantal calorieën dat je verbrandt kan verminderen, maar dit gebeurt ongeacht de manier waarop je afvalt. Er is geen bewijs dat intermitterend vasten meer calorieën doet verminderen dan andere manieren van afvallen. Sterker nog, op de korte termijn kan vasten je stofwisseling juist verhogen. Dit komt door een sterke stijging van noradrenaline in je bloed, wat je stofwisseling versnelt en je vetcellen opdracht geeft vet af te breken. Onderzoek toont aan dat vasten tot 48 uur je stofwisseling met 3,6 tot 14% kan verhogen. Maar als je veel langer vast, kan je stofwisseling juist weer langzamer gaan werken. Hopelijk is dit duidelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *