De overeenkomsten tussen de visie van Maarten van Ooijen en mijn Online Leefstijlprogramma

Het zal je vast niet zijn ontgaan: het nieuwe jaar zijn we gestart met een nieuw kabinet. Een nieuwe groep mensen neemt het roer over. Maar, wie zijn nu deze mensen die dit nieuwe kabinet vormen? Mijn team en ik zijn op onderzoek uitgegaan en hebben uitgezocht in hoeverre het nieuwe kabinet een gezonde leefstijl belangrijk vindt en in de agenda heeft staan. Vandaag hebben we het over Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Maarten van Ooijen, staatssecretaris Jeugd en Preventie. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn BeekmanMaak Kennis met Maarten van Ooijen, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De naam Maarten van Ooijen doet misschien niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen. Voorheen vervulde hij de rol als wethouder van de gemeente Utrecht. Ook in deze rol bekommerde hij zich al over de volksgezondheid en het welzijn van de bewoners van deze gemeente.

Samen met de bewoners van Utrecht, de gemeente en verschillende organisaties startte hij destijds de beweging ‘Wijkpact Samen Oost’ om de buurt intensiever met elkaar te laten samenwerken. Het doel van deze beweging was duidelijk: meer sociale verbinding in de buurt, meer preventief werken en meer aandacht voor zelfontwikkeling en talentontwikkeling, gezonde leefstijl en positieve gezondheid.

Verbinding staat voorop

Gezonde leefstijl staat dus hoog in het vaandel van de huidige staatssecretaris. En dat beperkt hij niet alleen tot ‘lichamelijke’ gezondheid. Ook voor de mentale gezondheid zet van Ooijen zich in.

Zo sloot hij zich onlangs nog aan bij de landelijke campagne ‘Een Tegen Eenzaamheid’ om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Tijdens deze actie staan ontmoeting en verbinding centraal. Ook worden er allemaal activiteiten georganiseerd om mensen weer samen te brengen.

De staatsecretaris gaf aan dat hij het belangrijk vindt dat iedereen mee kan doen; ongeacht wie je bent of wat je doet. Er moet ruimte zijn voor iedereen. “Daarom zijn ontmoeting, verbinding en contact erg belangrijk,” laat hij weten.

Verbinding is ook een van de pijlers op mijn Online Leefstijlprogramma. Erg belangrijk voor je gezondheid, als je het mij vraagt. Om aan een gezonde leefstijl te werken, is het belangrijk dat ook een gevoel van verbinding aanwezig is. Want, zoals ik al eerder in mijn Leefstijlboek schreef: ‘Sociale contacten zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als voldoende bewegen en niet roken.’

Vecht voor een rookvrije generatie

Ook met roken houdt Maarten van Ooijen zich bezig. Hij steunt niet alleen de ‘Een Tegen Eenzaamheid’ campagne, maar ook de beweging voor een ‘Rookvrije Generatie’.

Afgelopen 9 februari had hij een ontmoeting met Wanda de Kanter, longarts en activist tegen de tabaksindustrie, om de mogelijkheden tot een rookvrije generatie te bespreken. Zo schreef hij op Twitter: “Heel goed om kennis te maken, @Wdekanter. Ik zie er naar uit om elkaar nog vaak te spreken over alles wat we kunnen doen om de rookvrije generatie dichterbij te brengen. Blijf ons alsjeblieft scherp houden! ?”

Sporten als essentieel goed

Ook de pijler Beweging uit mijn Online Leefstijlprogramma is er een die Maarten als zeer belangrijk beschouwd. Zo zei de bewindsman na zijn beëdiging: “We weten dat als je gezonder leeft en fitter bent eigenlijk de hele samenleving, maar jij ook zelf ervan profiteert.”

Een nieuwe kijk op Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De uitspraken van Maarten van Ooijen en het feit dat de staatssecretaris zich inzet voor meerdere pijlers uit mijn Online Leefstijlprogramma, zorgt bij mij voor een positieve blik op zijn tijd als staatssecretaris.

Hij heeft een hart voor de volksgezondheid en weet wat belangrijk is voor een algehele gezonde leefstijl in Nederland. Ik hoop dat hij dit in zijn huidige functie nog veel zal doen.

Ik kan niet vaak genoeg onderstrepen hoe belangrijk beweging, verbinding, welzijn én voeding is in de strijd naar een gelukkiger en gezonder Nederland.

Vond je dit een interessante blog? Lees ook het artikel over minister Conny Helder en minister Ernst Kuipers

Meer artikelen

Hoeveel zout is gezond?

Struggle je met afvallen? Lees in deze blog hoe je veel trek, misleidende marketing en te kleine maaltijden overwint.

2 reacties

  1. Iedereen weet, dat een gezonde leefstijl belangrijk is om gezond ouder te worden en goede voeding, beweging, slaap, gewicht, weinig stress, verdriet, armoede, familieproblemen etc. veel invloed hebben op de gezondheid. De belangrijkste oorzaak blijft m.i. gezonde genen hebben. Zoals de bekende verouderingsarts Prof. Dr. Defares schreef in een van zijn boeken om gezond oud te worden, moet men gezonde ouders en voorouders hebben, die men niet kan kiezen. Ook blijkt de bloedgroep invloed te hebben op gezondheid, waarbij bloedgroep O de beste bloedgroep is. Kortom er moet m.i. meer onderzoek komen naar de oorzaak van (erfelijke) ziekten en niet alleen op genezing van ziekten, die helaas allen niet op te lossen zijn met een gezonde levensstijl, hetgeen blijkt, dat nog heel veel mensen ziek zijn of worden, die toch een gezonde levensstijl hadden naast de mensen met een ongezonde levensstijl en verslavingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *