De voordelen van dagelijks stretchen

stretchen

Wanneer je gaat sporten, rek en strek je vaak even je spieren als opwarming of als cooling down. Maar wist je dat het heel goed is om dagelijks je spieren even te stretchen? Ook wanneer je niet sport!

 

Ten eerste kan stretchen helpen om je flexibiliteit te verhogen. Wanneer je ouder wordt, kan je lichaam namelijk wat minder flexibel worden en dit kan leiden tot beperkingen in de bewegingen die je kunt uitvoeren. Door regelmatig te stretchen, kun je jouw spieren en gewrichten helpen om zich verder uit te strekken en flexibeler te worden. Dit kan je op latere leeftijd vervolgens helpen bij het uitvoeren van bepaalde sportactiviteiten of het uitvoeren van dagelijkse taken.

 

Daarnaast kan stretchen ook helpen om je bloedcirculatie te verbeteren. Als we onze spieren stretchen, verhogen we de bloedstroom naar de spieren. Dit kan helpen om afvalstoffen af te voeren en zuurstof en voedingsstoffen aan te brengen. En leidt dan weer tot meer energie.

 

 

Stretchen kan er ook voor zorgen dat je minder last hebt van stress. Wanneer we gestrest zijn, kan ons lichaam zich samentrekken en spanning opbouwen in de spieren. Door te stretchen, kunnen we deze spanning verminderen en ons mentaal en fysiek beter voelen.

Als laatste kan stretchen ook helpen om het risico op blessures te verminderen. Als we onze spieren soepel houden, zijn ze beter in staat om te bewegen en kunnen ze beter reageren op veranderingen in de omgeving.

 

Stretchen is dus echt ontzettend goed voor je! Wil jij er ook mee aan de slag? Er staan heel veel video’s op YouTube die je erbij kunnen helpen. Dus kies jouw favoriet en hup, stretchen maar!

Meer artikelen

Hoeveel zout is gezond?

Struggle je met afvallen? Lees in deze blog hoe je veel trek, misleidende marketing en te kleine maaltijden overwint.

6 reacties

 1. Goed plan stretchen….
  Ben een stress type na de maand december zit ik er ook doorheen.
  Ik ga zo gelijk op you tube kijken.
  Waar ik wel mee begonnen ben via you tube is Qi gong ook een aanrader voor anderen.!
  Dank je wel

 2. Hai Tamara
  Leuk dat je deelt dat stretch van belang is; ik mis iets essentieels, bij stretchen gaat het niet zozeer om alleen de spieren die een korte stretch behoeven maar ook om de rol van de fascie met zijn behoefte aan lange stretch zoals in de yin yoga waar ook de aandacht voor adem en bewustzijn bij komt kijken. Denk dat dit ook gedeeld moet worden voor de volledigheid

 3. Regelmatig Do – In stretchen, 6 of 12 simpele oefeningen met groot effect!
  Jitske Dijkstra heeft duidelijke uitleg video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *