Een betere weerstand met de juiste voeding

Ons afweersysteem beschermt ons tegen o.a. ziekteverwekkers en infecties. Je kunt jouw afweersysteem een boost geven door gezond te eten en vooral vers, volwaardig en gevarieerd te eten. Zo verbeter je jouw weerstand. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je langer leeft en minder kans hebt op chronische aandoeningen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten.


Mijn visie

Volgens mijn visie bestaat de basis van een gezond eetpatroon uit het volgende:

  • Drie hoofdmaaltijden per dag en het liefst geen tussendoortjes
  • Het gebruik van (snelle) suikers, zoetstoffen en zout zoveel mogelijk vermijden
  • Kies voor vers, onbewerkt, plantaardig, visvetten, weinig/geen rood vlees eten
  • Kies voor seizoensgebonden groenten en fruit
  • Kies wilde vis en vermijd kweekvis
  • Gebruik volkoren producten


Vitamines, mineralen en gezonde vetten

Hieronder vind je een aantal voedingsstoffen die we nodig hebben voor een gezonde weerstand.


Gezonde vetten

Je weerstand begint aan de buitenkant van je lijf: je huid en slijmvliezen zijn de eerste barrière tegen ziekteverwekkers. Eet je weinig gezonde vetten of heel eenzijdig, dan kan het zijn dat je iets tekort komt. Gezonde vetten haal je uit vis, avocado, noten, pitten en zaden en olijfolie.


Vitamine A

Vitamine A, ook bekend als retinol, is een belangrijke vitamine voor een gezonde huid en slijmvliezen. Het zit vooral in dierlijke producten zoals ei, (orgaan)vlees, vis en zuivel. Groenten en fruit bevatten Bètacaroteen, dit kan je lichaam zelf omzetten tot vitamine A.


Vezels

Volgens een aantal studies bevindt ongeveer 70% van je afweersysteem zich in de darmen en dan vooral in de dikke darm waar de darmbacteriën (of microbioom) je afweersysteem ondersteunt bij het bestrijden van een virus. Eet daarom voldoende vezels en drink minimaal 1,5L water per dag! Vezels vind je vooral in volkoren producten, groenten, fruit en noten. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld heel goed voor je darmen.


Vitamine A, C en Koper

Het is ook belangrijk dat je gezond bent diep van binnen en dat je voldoende afweercellen (witte bloedcellen) hebt. Je maakt deze cellen zelf aan en hebt daar voldoende Vitamine A, C en het mineraal koper voor nodig. Dit haal je niet alleen uit dierlijke producten, schaal- en schelpdieren, maar ook uit noten, groenten en fruit.


Varieer voldoende

Tot slot is variëren ontzettend belangrijk! Je hebt uit elke voedingsgroep wel iets nodig. Eet je vegetarisch of veganistisch? Zorg er dan voor dat je de missende voedingsstoffen goed aanvult, zodat je jouw weerstand helpt.


Wil jij ook een betere weerstand, gezonder, energieker en slanker worden?

Net een paar kilo minder, beter in je vel, een betere weerstand en meer rust in je lijf en hoofd.
En met behulp van goede handvatten over een paar weken je fitter voelen en er beter uitzien? Wellicht heb je (bijna) een chronische leefstijlgerelateerde aandoening? Daar help ik je graag mee. Daar heb ik het online leefstijlprogramma voor ontwikkeld. Door een gezondere leefstijl en dus een betere gezondheid wordt jouw weerstand ook beter. Waarom, vertel ik je in de extra lessen in de cursus Verbeter Je Weestand, die je nu in deze bundel er gratis bij krijgt!

Meer artikelen

7 reacties

  1. Roerbakken met veel verschillende groenten in een wok zoals broccoli, bloemkool, boerenkool, worteltjes, boontjes, uien, knoflook, paprika, tomaten, paddenstoelen etc. is raadzaam, aangezien elke groente zijn specifieke vitamines en mineralen bevat. Tevens wat verschillende kruiden toevoegen.

  2. Een traybake met verschillende groenten en kruiden is ook erg lekker. Zo krijg je net als met wokken veel verschillende groenten in 1 maaltijd

  3. Hallo Tamara,
    Hoe kijk je aan tegen de volle producten als volle zuivelproducten, roomboter etc. Denkend aan lange verzadiging versus verhoogd cholesterol.
    Groet, Astrid

    1. Hoi Astrid,
      Wij kiezen in de basis voor volle producten. Volle vetten zorgen voor een langere verzadiging, je hebt er dus minder van nodig om een vol gevoel te krijgen en te behouden. Hierdoor heb je bijvoorbeeld minder behoefte aan (ongezonde) tussendoortjes of teveel eten.

      Er werd altijd gedacht dat je volle zuivel moest mijden bij risico op hart- en vaatziekten i.v.m. de verzadigde (dierlijke vetten), maar er zijn recente onderzoeken die dit ontkrachten. Het gaat hier met name om het soort/de samenstelling van verzadigd vet. Verzadigd vet uit een saucijzenbroodje is anders dan uit zuivel, bijvoorbeeld. Uit de onderzoeken blijkt dat de vetten uit zuivel i.c.m. met de overige voedingsstoffen niet bijdragen aan een verhoogde kans op hart en vaat ziekten. Bij een te hoog cholesterol en andere hart- en vaatziekten is het vooral belangrijk het goede cholesterol (HDL) te verhogen, omdat deze het slechte cholesterol (LDL) uit de bloedbaan verlaagt en het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. HDL kun je verhogen door voor (meervoudig) onverzadigde vetzuren te kiezen. Deze vind je onder andere in 100% pindakaas, noten, olijfolie, vette vis, avocado etc.

      Mocht je toch twijfelen of je fijner voelen bij een iets minder volvette variant kies dan gerust halfvol of natuurlijk zelfs mager. Inhoudelijk zit er niks “geks” in; het zal alleen minder vullen. Bij een te hoog cholesterol is het altijd aan te raden voldoende vezels(30-40gr/dag) te gebruiken en voldoende te bewegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *