fbpx

Hobby’s zijn goed voor je, ze geven je meer rust

Op mijn spreekuur zie ik veel ‘wandelende hoofden’. Mensen die continu alles overdenken, piekeren en nauwelijks bezig zijn met wat hun hart wil. “Wat vond je vroeger leuk om te doen waar je nu niet meer aan toekomt?” vraag ik hen. Schilderen, fotograferen, borduren, lassen, houtbewerken, sieraden maken, een moestuintje bijhouden? Als je met je handen werkt, ontspan je. Je komt in een flow terecht en dichter bij wat je hart wil. Hobby’s zijn goed voor je. Ze zorgen voor meer rust in je hoofd, maar ook voor betere slaap. Zeker wanneer je er ’s avonds mee aan de slag gaat, want als je iets met je handen doet, zit je in elk geval niet achter een beeldscherm. Ja, ik zou als huisarts naast gezonde voeding en voldoende beweging ook ‘tijd nemen voor hobby’s’ kunnen voorschrijven.

Zelf heb ik creatief bezig zijn altijd leuk gevonden. Als kind was handwerken mijn favoriete vak: kleien, boetseren, gutsen. Op het vwo had ik tekenen in mijn pakket, maar tijdens mijn studententijd ben ik het kwijtgeraakt. Toen ik kinderen kreeg en mijn dochters wat ouder werden, heb ik het schilderen op nummer opgepakt. Het is misschien niet zo spannend, maar ik word er heel blij van. Ik heb ontdekt dat ik herfst/winterhobby’s heb en lente/zomerhobby’s…

Wil je meer weten en ben je nieuwsgierig van welke hobby’s mijn hart volloopt? In de nieuwe Santé van deze maand kun je het hele artikel lezen (zie hieronder). Laat je me weten wat je ervan vindt?

Liefs,

Meer artikelen

ontspanning afvallen
Waarom helpt ontspanning bij het afvallen?

Wist je dat te veel stress een risico vormt voor je gezondheid? Met mijn patiënten bespreek ik steeds vaker hoe belangrijk het is dat ze ontspannen en stress verminderen. Dit is namelijk heel belangrijk als je overgewicht hebt en wilt afvallen. Maar waarom is dat zo?

middagdutje
Is een powernap/middagdutje goed?

Je hebt een lange week achter de rug en de wekker ging vandaag weer ontzettend vroeg. Rond het middaguur begin je een beetje moe te worden en zou je eigenlijk het liefste even willen slapen. Tijd voor een middagdutje! Maar is dat eigenlijk wel zo goed voor je gezondheid en ritme?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

koken met het seizoen mee herfst
Koken met de seizoenen mee – herfst

Pompoen en paddenstoelen zijn natuurlijk dé ultieme herfstgroenten, maar er zijn nog veel meer lekkere groenten die deze periode van het jaar in het seizoen zijn. En daarom hebben we de seizoensgroenten van de herfst voor je op een rijtje gezet met een aantal lekkere recepten daarbij!