fbpx

Hobby’s zijn goed voor je, ze geven je meer rust

Op mijn spreekuur zie ik veel ‘wandelende hoofden’. Mensen die continu alles overdenken, piekeren en nauwelijks bezig zijn met wat hun hart wil. “Wat vond je vroeger leuk om te doen waar je nu niet meer aan toekomt?” vraag ik hen. Schilderen, fotograferen, borduren, lassen, houtbewerken, sieraden maken, een moestuintje bijhouden? Als je met je handen werkt, ontspan je. Je komt in een flow terecht en dichter bij wat je hart wil. Hobby’s zijn goed voor je. Ze zorgen voor meer rust in je hoofd, maar ook voor betere slaap. Zeker wanneer je er ’s avonds mee aan de slag gaat, want als je iets met je handen doet, zit je in elk geval niet achter een beeldscherm. Ja, ik zou als huisarts naast gezonde voeding en voldoende beweging ook ‘tijd nemen voor hobby’s’ kunnen voorschrijven.

Zelf heb ik creatief bezig zijn altijd leuk gevonden. Als kind was handwerken mijn favoriete vak: kleien, boetseren, gutsen. Op het vwo had ik tekenen in mijn pakket, maar tijdens mijn studententijd ben ik het kwijtgeraakt. Toen ik kinderen kreeg en mijn dochters wat ouder werden, heb ik het schilderen op nummer opgepakt. Het is misschien niet zo spannend, maar ik word er heel blij van. Ik heb ontdekt dat ik herfst/winterhobby’s heb en lente/zomerhobby’s…

Wil je meer weten en ben je nieuwsgierig van welke hobby’s mijn hart volloopt? In de nieuwe Santé van deze maand kun je het hele artikel lezen (zie hieronder). Laat je me weten wat je ervan vindt?

Liefs,

Meer artikelen

dementie voorkomen
Wat kun je zelf doen om minder kans te hebben op dementie?

Wist je dat je zelf dingen kunt doen om minder kans te hebben op dementie? Nee? Dan ben je niet de enige! Veel mensen denken dat dementie je gewoon overkomt. Maar wetenschappers schatten dat ongeveer een derde van de gevallen van dementie voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen