Goedkoop én gezond eten doe je zo

Gezond eten, het is een doel dat bij heel veel Nederlanders bovenaan de to do lijst staat. Toch blijkt het niet altijd even makkelijk. Eenmaal alle verleidingen in de supermarkt weerstaan en je winkelmandje netjes gevuld met vis, noten, groenten en fruit krijg je de schrik van je leven bij de kassa. Hoe zorg je dat je elke maand minder geld kwijt bent aan je gezonde boodschappen? Wij geven je tips!


1. Maak een boodschappenlijstje

Wanneer je voordat je boodschappen gaat doen een lijstje maakt, voorkom je dat je verleid wordt door aanbiedingen en extraatjes in de supermarkt welke je eigenlijk niet nodig hebt. Daarnaast check je thuis direct wat je nog in je voorraadkast hebt staan en voorkom je dat je dingen dubbel koopt. Nóg beter is om een lijst te maken voor de hele week zodat je maaltijden op elkaar af kunt stemmen en je restjes opnieuw kunt inplannen.


2. Koop groente en fruit van het seizoen

Het is misschien een open deur, maar je kunt veel geld besparen door groente en fruit van het seizoen te kopen. Koop dus vooral je aardbeien in de zomer en ga in de winter bijvoorbeeld voor peren of mandarijnen. Dat scheelt in de portemonnee en je eet fruit en groente op hun lekkerst.


3. Denk ook eens aan diepvries

Diepvriesproducten hebben vaak een bepaald imago dat ze minder gezond zijn, maar niets is minder waar. Groente en fruit uit de diepvries bevatten net zo veel goede voedingsstoffen als verse producten, vaak zelfs meer! Daarnaast zijn ze ook goedkoper, omdat je ze in grotere hoeveelheden kunt inkopen en bewaren.


4. Koop op de markt en in voordeelwinkels

Ga vooral aan het einde van de dag naar de markt, dan zijn veel verse producten in de aanbieding en kun je voordelig grote hoeveelheden inslaan. Koop met name groenten, zaadjes en noten op de markt. Ook een goed idee is om fruit van de markt direct in stukjes te snijden en in te vriezen zodat je deze langer kunt bewaren. Daarnaast is een bezoekje aan voordeelsupermarkten de moeite waard. Daar kun je bijvoorbeeld volkorenproducten, zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta in grote hoeveelheden goedkoper inkopen.


5. Eet peulvruchten

Peulvruchten zoals kikkererwten en linzen bevatten veel goede voedingsstoffen en zijn ontzettend lekker. Ze bevatten weinig calorieën, maar wel veel vitaminen en vezels én ze behoren tot de goedkoopste voedingsproducten uit de supermarkt. Wanneer je een aantal avonden in de week vlees vervangt door peulvruchten, zal je al snel verschil merken in je portemonnee.


6. Persoonlijk favoriet

Heb je de ruimte? Eet dan groenten uit je eigen moestuintje. Op deze manier kun je meerdere vliegen in één klap slaan. Je bent buiten bezig, kunt ontspannen tijdens het tuinieren én je hebt jouw eigen verse eten op je bord. Echt mijn persoonlijke favoriet!

Meer artikelen

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *