Hobby’s zijn goed voor je, ze geven je meer rust

Op mijn spreekuur zie ik veel ‘wandelende hoofden’. Mensen die continu alles overdenken, piekeren en nauwelijks bezig zijn met wat hun hart wil. “Wat vond je vroeger leuk om te doen waar je nu niet meer aan toekomt?” vraag ik hen. Schilderen, fotograferen, borduren, lassen, houtbewerken, sieraden maken, een moestuintje bijhouden? Als je met je handen werkt, ontspan je. Je komt in een flow terecht en dichter bij wat je hart wil. Hobby’s zijn goed voor je. Ze zorgen voor meer rust in je hoofd, maar ook voor betere slaap. Zeker wanneer je er ’s avonds mee aan de slag gaat, want als je iets met je handen doet, zit je in elk geval niet achter een beeldscherm. Ja, ik zou als huisarts naast gezonde voeding en voldoende beweging ook ‘tijd nemen voor hobby’s’ kunnen voorschrijven.

Zelf heb ik creatief bezig zijn altijd leuk gevonden. Als kind was handwerken mijn favoriete vak: kleien, boetseren, gutsen. Op het vwo had ik tekenen in mijn pakket, maar tijdens mijn studententijd ben ik het kwijtgeraakt. Toen ik kinderen kreeg en mijn dochters wat ouder werden, heb ik het schilderen op nummer opgepakt. Het is misschien niet zo spannend, maar ik word er heel blij van. Ik heb ontdekt dat ik herfst/winterhobby’s heb en lente/zomerhobby’s…

Wil je meer weten en ben je nieuwsgierig van welke hobby’s mijn hart volloopt? In de nieuwe Santé van deze maand kun je het hele artikel lezen (zie hieronder). Laat je me weten wat je ervan vindt?

Liefs,

Meer artikelen

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Wil jij weten hoe je gecombineerde leefstijlinterventie jou kan helpen bij prediabetes, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen? In mijn online leefstijlprogramma vertel ik je hier alles over!

1 reactie

  1. Ik snap het helemaal,heb ook een paar aquarellen gemaakt,ik was er intens mee bezig maar toen mijn echtgenoot gepensioneerd werd en thuis was ben ik ermee gestopt,mijn leven werd anders ,ik heb alle schildersbenodigheden nog ,wie weet begin ik er nog eens aan op mijn oude dag.Ach,we zijn gaan wandelen,fietsen,reizen genieten van de kleinkinderen,een vol leven.Ik mag niet klagen al heb ik nu wat ouderdomsklachten.
    Ik mag in okt. 79 jaar worden en mijn echtgenoot is onlangs 81 geworden,we merken wel dat we niet zo vlot lopen,fietsen en langzamer zijn met alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *