Kies de leefstijl die bij jou past

Heb jij ook het gevoel dat je van alles moet? En dan vooral dingen waar je helemaal geen zin in hebt, zoals een rondje hardlopen, tomaten eten, oefeningen doen op een yogamatje of om half 11 ’s avonds naar bed gaan?

Een leefstijl die vol te houden is

‘Je moet helemaal niks’, zeg ik altijd tegen mijn patiënten en dat meen ik ook echt. Vervolgens stellen mijn patiënten vragen als: ‘Maar je bent toch de dokter van de leefstijl?’ en ‘Gezond doen is vaak helemaal niet leuk en lekker?’ En daar slaan ze de spijker op zijn kop. Heel veel mensen denken dat een gezonde leefstijl betekent dat je van alles moet en maar weinig mag. Dat ze streng moeten zijn voor zichzelf en dat het aanpassen van een leefstijl maar even duurt. Zo kort als op dieet gaan, een paar weken intensief sporten of een maand geen alcohol drinken. En daar gaat het mis. Een leefstijl is namelijk niet voor even, maar voor het hele leven. En een leefstijl hou je alleen vol als het te doen is, fijn voelt en je er energie van krijgt.

Vind de leefstijl die bij jou past

Waarom zou je spruitjes eten als je ze helemaal niet lekker vindt en waarom zou je om zeven uur in de ochtend gaan zwemmen, terwijl je helemaal niet van zwemmen houdt? Het is veel belangrijker dát je iets doet dan wát je precies doet. Als je liever geen peren eet, eet dan appels. Als je niet van zwemmen houdt, ga dan tennissen. En als je niet van vroeg opstaan houdt, ga dan in de avonduren sporten. Kies een leefstijl die bij jou past en die je een leven lang wil en kan volhouden. Je hoeft helemaal niks, behalve op zoek gaan naar de leefstijl die bij jou past!

Meer artikelen

4 reacties

  1. Als iedereen zich aan gezonde leefstijl houdt, betekent dit niet, dat men ook gezond zal blijven, aangezien veel ziekten een erfelijke oorsprong hebben. Zoals Prof. Dr. Defares verouderingsspecialist schreef in zijn boeken om gezond te zijn en te blijven moet men ook gezonde ouders en voorouders hebben, hetgeen 100+ vaak hebben. Wellicht kan deze dokter b.v. eens laten onderzoeken of mensen met een andere bloedgroep dan O meer kans hebben op hart- en vaatziekten, hetgeen ik las op een Amerikaanse site en ook in mijn familie voorkomt, hetgeen hier niet bekend is.

    1. Dank je wel voor je bericht, Andre! Altijd fijn om te lezen waar jij, en de andere lezers op mijn website, behoefte aan hebben. We nemen het mee 🙂

      Groet,
      Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *