Last van energiedips en snacktrek? Probeer dan eens micro vasten!

micro vasten

Drie maaltijden per dag eten en tussendoor nog wat snacks zoals fruit en nootjes. Het is een veelvoorkomend advies wanneer je op je voeding wil letten, wat wil afvallen of aan je gezonde leefstijl werkt. Toch raad ik in mijn Online Leefstijlprogramma aan om geen tussendoortjes te nemen en het juist bij die drie volwaardige maaltijden te houden. En waarom ik deze vorm van ‘vasten’ aanraad, vertel ik je in deze blog!

 

Onze bloedsuikerspiegel speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid. Het is het niveau van suiker (glucose) in ons bloed, dat wordt beïnvloed door wat we eten. Het eten van voeding met veel geraffineerde koolhydraten en suikers kan leiden tot snelle stijgingen en dalingen van de bloedsuikerspiegel. 

Dit leidt vaak tot energiedips, stemmingswisselingen en verhoogde trek in nog meer suikerrijk voedsel. Vasten tussen je hoofdmaaltijden kan helpen om deze schommelingen te verminderen.

 

Terug naar drie volwaardige maaltijden

Deze vorm van vasten draait om het herstellen van een natuurlijk eetritme. In plaats van de hele dag door te grazen op tussendoortjes en snacks, ga je je richten op het nuttigen van drie voedzame en evenwichtige maaltijden gedurende de dag. Dit helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en voorkomt pieken en dalen die vaak gepaard gaan met de welbekende middagdip.

 

Wat is een volwaardige maaltijd?

Om tussen jouw 3 maaltijden geen trek te krijgen, is het wel van belang dat je maaltijden ook echt voedzaam en volwaardig zijn. Een gezonde balans tussen eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten en vezels dus. Ik raad in mijn Online Leefstijlprogramma maaltijden aan die ongeveer uit 600 kilocalorieën bestaan en een beperkt aantal koolhydraten hebben. Zo blijft jouw suikerspiegel stabieler en heb je geen last meer van een middagdip waardoor je behoefte krijgt aan tussendoortjes. Daarnaast is het ook belangrijk om wanneer je crackers, brood, pasta of rijst eet, te kiezen voor een volkoren of vezelrijke variant.

 

Vind jij het lastig om zelf volwaardige maaltijden samen te stellen en heb je tussen je maaltijden door nog vaak trek? Dan is mijn digitale receptenboek met makkelijke ontbijtjes en lunch écht iets voor jou! Je download hem gratis via mijn website.

 

Maar ook in het Online Leefstijlprogramma krijg je veel recepten en leggen we stap voor stap uit hoe ook jij dit kunt gaan doen.

Meer artikelen

Hoeveel zout is gezond?

Struggle je met afvallen? Lees in deze blog hoe je veel trek, misleidende marketing en te kleine maaltijden overwint.

11 reacties

 1. Dag Tamara, ik heb jouw artikel met belangstelling gelezen mbt het ‘overslaan’ van tussendoortjes en je beperken tot de 3 hoofdmaaltijden per dag. Als voedingsdeskundige heb ik hetzelfde idee met jouw argumenten ook doorgegeven aan mensen die geïnteresseerd zijn in gezondheid, voeding en afvallen. Echter voor mensen met diabetes (type 2) ben ik voorzichtig in deze uitspraak cq mening, omdat het Diabetes Fonds diabetici voorschrijft om naast de 3 hoofdmaaltijden 3-5 tussendoortjes te nuttigen. Mijns inziens veroorzaak je daarmee meer pieken en dalen per dag, maar ik ga ervan uit dat ze daar uitgebreid onderzoek naar gedaan hebben. Om deze reden geef ik mijn ‘cliënten’ dan ook door om naar hun lichaam te luisteren… Kort samengevat: ik durf niet met zekerheid te zeggen dat tussendoortjes voor diabetici goed of slecht zijn gezien de verschillende meningen cq standpunten, waardoor ik echt twijfel wat nu goed is!

  Dat wilde ik even kwijt…
  Bedankt voor je tijd en eventuele reactie.
  Groet,
  Marijke Matahelumual-van der Haag

  1. Hoi Marijke,

   Dit blijft lastig inderdaad, ik hoor het ook nog vaak van diabetici. Uiteindelijk blijft een persoonlijke aanpak het belangrijkste. Niet iedereen reageert ook hetzelfde op bepaalde voeding, en je hebt altijd te maken met persoonlijke voorkeuren. De haalbaarheid blijft leidend!

   Groet,
   Tamara

 2. Mijn man is diabeet en dat is echt lastig om het allemaal te combineren (mijn eetgewoontes, 10 jarige en mijn man). Toch had ik besloten om morgen te beginnen. Ik had een heel heftige periode gehad. Nu de focus op mijzelf. Ik ben benieuwd hoe het mij zou gaat.

 3. Mede omdat een orthomoleculair therapeut ook al adviseerde om drie eetmomenten op een dag te nemen, ben ik al een tijdje bezig met geen tussendoortje eten/drinken. Daardoor ben ik bewuster van de inhoud van mijn maaltijden. Ik heb onder vonden dat ik na een week of twee veel beter voel of ik écht trek heb, of dat ik dorst heb, ook voel ik beter ik voldoende gegeten heb en heb ik veel minder behoefte aan de “snaai” momenten. Ik voel dat dit rust geeft in mijn lijf en hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *