Een toekomst zonder medicijnen. Is dat mogelijk?

Gezonder eten, voldoende bewegen, geen overgewicht, voldoende ontspanning en niet roken. Het is allemaal onderdeel van een gezonde leefstijl.  Maar zou dit ook een vervanger kunnen zijn voor medicijnen? En is het dan ook mogelijk dat we in de toekomst helemaal geen medicijnen meer hoeven te gebruiken?


Hoe fijn een toekomst zonder medicijnen ook zou zijn, ik denk niet dat dit helemaal mogelijk is. We zullen altijd medicatie nodig blijven hebben voor bijvoorbeeld ontstekingen en de behandeling van kanker en andere ziektes.


Minder medicatie bij leefstijl gerelateerde ziektes

Toch is het heel goed mogelijk om bij leefstijl gerelateerde ziektes en klachten het medicijngebruik in de toekomst te verminderen of soms zelfs helemaal te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan diabetes type 2, een te hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Op dit moment gebruiken we daar in Nederland nog miljoenen medicijnen voor. Wanneer er meer aandacht naar leefstijl gaat, kunnen we het medicijngebruik voor deze ziektes misschien wel halveren!


Dus als we vooruitkijken naar het jaar 2040 zou het echt mogelijk kunnen zijn dat we minimaal de helft minder medicijnen nodig hebben voor leefstijl gerelateerde aandoeningen. Dat zou toch fantastisch zijn!

Meer artikelen

13 reacties

    1. Depressies liggen vaak complexer. Ik heb het met name over aandoeningen die vaak door een gezonde leefstijl te verhelpen zijn, zoals een te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk, diabetes type 2 ten gevolge van overgewicht etc.

      1. Hallo, Als je depressieve klachtne hebt dan kan het helpen om te gaan hardlopen. dan moet je je wel echt in het zweet werken. maar de voordelen zijn niet te overzien. Daarnaast kan gezond eten, dus hersenvoedsel bijvoorbeeld Omega 3 heel goed helpen om je depressieve klachten te verminderen.

  1. Je hebt het over leefstijlgerichte aandoeningen…als het kwaad eenmaal geschied is….kan voeding dan evengoed medicijngebruik reduceren als je inmiddels zoals ik door een beroerte veroordeeld bent aan levenslang zware bloedverdunners slikken ?

    1. Hoi Denice,

      Met voeding en leefstijl kun je al een hoop bereiken. Door bijvoorbeeld het FODMAP-dieet te volgen, kom je erachter wat jouw triggers zijn en kun je daarop je voedingspatroon aanpassen. Ook de invloed van stress op darmklachten wordt nog vaak onderschat. Het is dus ook belangrijk om hiernaar te kijken.

      Groet,
      Tamara

  2. Ik vind het allemaal makkelijk praten. Ik leef al vele jaren heel gezond, wandel elke dag 10 km, gezond vegetarisch en kha eten. Het doet allemaal niets voor mijn diabetes 2 en mijn gezondheid ook niet voor de bloeddruk. Vind het pijnlijk worden dit soort leefstijl gepraat. Zou fijn zijn als er meer aandacht komt voor mensen die ondanks vele inspanningen het toch niet lukt en wat doe je dan.

    1. Wat vervelend om te lezen dat je hier zo mee worstelt Brigit. Natuurlijk begrijp ik dat een gezonde leefstijl niet altijd de enige oplossing is en dat er soms meer nodig is. Het blijft altijd heel persoonlijk. Daarom vind ik het extra belangrijk om per individu te kijken wat wél kan, haalbaar is en effect heeft. Veel succes met alles!

      Groet,
      Tamara

  3. Hallo, Als je depressieve klachtne hebt dan kan het helpen om te gaan hardlopen. dan moet je je wel echt in het zweet werken. maar de voordelen zijn niet te overzien. Daarnaast kan gezond eten, dus hersenvoedsel bijvoorbeeld Omega 3 heel goed helpen om je depressieve klachten te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *