lk val niet af, kan het aan de medicijnen liggen?

Val je niet af terwijl je heel gezond leeft? Misschien gebruik je medicijnen die ervoor zorgen dat het getal op de weegschaal niet naar beneden gaat.

Dat kan! Er zijn namelijk behoorlijk veel medicijnen die als bijwerking hebben dat je ervan aankomt. Dan kun je nog zo je best doen om gezond te leven, het lukt dan toch niet om af te vallen. En dat is frustrerend!

 

Maar welke medicijnen kunnen er dan voor zorgen dat je zwaarder wordt? Dat zijn er heel veel. Een bekend voorbeeld is Prednison. Maar weinig mensen weten dat corticosteroïden, dikmakende stoffen in Prednison, ook in veel andere medicijnen zitten zoals ontstekingsremmende injecties, huidcrème of in ‘pufjes’ bij astma.

 

Daarnaast kunnen ook medicijnen tegen depressie, diabetes, hoge bloeddruk, allergie en maagzuurremmers zorgen dat afvallen moeilijker gaat. Het is goed om dit samen met je arts uit te zoeken. Het is soms dan mogelijk om over te stappen op andere medicijnen zonder deze vervelende bijwerking.


Maar let op: stop nooit op eigen houtje met medicijnen! Overleg dit altijd met je behandelend arts. Je slikt ze natuurlijk niet voor niks.

Kijk voor een duidelijk overzicht van medicijnen die invloed kunnen hebben op jouw gewicht hier: https://doktertamara.nl/medicijnen-die-zorgen-voor-gewichtstoename/

Meer artikelen

17 reacties

 1. Hier ben ik heel blij mee want ik heb in het afgelopen jaar in totaal 5 kenacort injecties in de schouders gekregen en val inderdaad niet af terwijl ik heel gezond eet!
  Hoe lang duurt het voordat die stof uit het lichaam is zodat je weer makkelijker kan afvallen?

  1. Hoi Mariëlla, wat vervelend om te horen! Kijk ook eens naar andere leefstijlaspecten dan voeding. Is er op het gebied van beweging, ontspanning en slaap nog winst te behalen? Kenacort injecties werken tot enkele weken.

   Groet,
   Tamara

 2. Ik gebruik geen medicijnen, ben 5 weken bezig en val geen gram af
  Heb multinodulair struma, normale schildklierfunctie maar dat betwijfel ik dus echt
  Ook in de overgang

  Een aantal jaren geleden lukte het nig wel om af te vallen met wat lepels kokosolie ik voelde de schildklier aan gaan en de verbranding starten

  Woog vorig jaar 73 kg (173 lang) maar heb als mantelzorger veel stress gehad ivm ernstige zieke vader, hij was 12 kilo afgevallen na ontslag ziekenhuis, hem vetgemest maar zelf dus ook teveel gegeten (slagroom)
  Stomme fout, maar moet nu echt minimaal 10 kilo afvallen want BMI echt te hoog
  Ik ga maar ongewoon door wellicht heb je nog tips

  1. Hoi Jolanda,

   Wat vervelend om te lezen dat je zo’n heftige periode achter de rug hebt. Hopelijk gaat het inmiddels beter met je. De overgang kan zeker invloed hebben op je gewichtstoename, afvallen wordt vaak lastiger. Beweging is daarom éxtra belangrijk! Ik heb meerdere blogs over voeding geschreven, ik hoop dat je er wat tips en inspiratie uit kunt halen.

   Veel succes!

   Groet,
   Tamara

  1. Hoi Carolien,

   Ik zeg altijd; leefstijl is meer dan voeding. Zijn er misschien andere aspecten die het afvallen op dit moment in de weg zitten? Probeer eens na te gaan waar er – naast voeding – winst te behalen valt.

   Heel veel succes!

   Groet,
   Tamara

 3. Fijn dat dit nu ook door een professional benoemd is!

  Ik gebruik corticosteroiden zalf (lichen sclerosus) paroxetine, maagbeschermer en ceterizine(allergie)
  Ik had zelf al in bijsluiter gelezen dat het invloed kan hebben op gewichtstoename.
  Fijn dat het door arts is benoemd.

 4. Ik gebruik valsartan en daarnaast hydrochloortiazide, ik heb eerst andere medicatie gehad en viel toen ook af, na diagnose OSAS deze gekregen sindsdien sta ik al een jaar stil of schommel, huisarts zegt er niks over, echter erg frustrerend aan het worden, ik zag zelfs op internet dat hydrochloortiazide veel bijwerkingen heeft zoals huidkanker, heb zelf in 2017 borstkanker gehad dus zet me toch aan het denken. Houdt ook vet vast in bloed en dan krijg je als antwoord anders krijgt u de volgende keer een cholesterol tablet. ik leef erg gezond en beweeg genoeg moet toch niet kunnen!

  1. Hoi Petra,

   Wat vervelend om te lezen! Mijn advies is echt om dit met huisarts te bespreken. Geef aan waar je mee zit, want het is logisch dat het je aan het denken zet.

   Groet,
   Tamara

 5. I
  IK heb net afgebouwd met maagzuurremmers Famotidine en het was een bedoeling dat ik helemaal ga stoppen met maagzuurremmers. e mijn maag moet gewoon leren om aan zuur te wennen en hop dat ik echt zonder kan en ben nog steeds bezig met afvallen maar niet te streng geen crash Jouw tips zijn welkom.

  1. Hoi Nicolette,

   Wat goed dat je dit aan het afbouwen bent. Heb je mijn blogs over voeding al gelezen? Ik hoop dat je er wat tips en inspiratie uit kunt halen!

   Groet,
   Tamara

 6. Heb er ook met mijn huisarts overlegd. dat ik na het afbouwen van Famotidine wil proberen helemaal stoppen met maagzuurremmers

  1. Arts zegt ze zijn voorgeschreven toendertijd door de internist dus laat maar zo.ik val niet af en kom wel aan terwijl ik streng ben voor mezelf. Ik gebruik insulatard hydrochloor metoprolol acetyl en lisinopril.

   1. Wat vervelend om te lezen Cilia. Is er op het gebied van beweging, slaap en stress nog winst te behalen denk je? Ook deze factoren zijn van grote invloed op gewichtsverlies.

    Groet,
    Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *