Positieve Gezondheid: een bredere kijk op gezondheid

Geen accent leggen op de ziekte of de aandoening, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. Dat is waar Positieve Gezondheid voor staat. Deze kijk op gezondheid past ook helemaal bij mij en mijn Online Leefstijlprogramma! En daarom vertel ik je er in deze blog en video graag meer over!

Als je aan een gezonde leefstijl denkt, denk je al snel aan gezonder eten en meer bewegen, toch? Maar het is zoveel meer dan dat! Bij een gezonde leefstijl moet je bijvoorbeeld ook denken aan beter slapen en een betere mentale gezondheid. Veel meer dan wat je eet en drinkt dus! En daar staat Positieve gezondheid, net als ik, helemaal achter!

 

Mensen zijn niet hun aandoening of hun ziekte

Positieve Gezondheid is dus een bredere kijk op gezondheid waarbij een andere invalshoek wordt gekozen dan de zorg vaak doet. Mensen zijn namelijk niet hun aandoening of hun ziekte. We hebben lange tijd gedacht dat gezondheid hetzelfde was als niet ziek zijn, maar inmiddels is deze visie veranderd. De kijk op gezondheid is breder geworden waarbij er meer gekeken wordt naar mensen en wat voor hun betekenisvol is.

 

De zes dimensies van Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid werkt -net als mijn Online Leefstijlprogramma- met zes dimensies: lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, meedoen, kwaliteit van leven, zingeving en mentaal welbevinden. Om erachter te komen hoe mensen hun gezondheid ervaren, wordt er een vragenlijst ingevuld. Daarna wordt een spinnenweb met de zes dimensies gebruikt om dit in kaart te brengen. Samen met een zorgverlener kunnen mensen dan een gesprek voeren over wat zij graag zouden willen veranderen en wat hen kan helpen hierbij.

Zoals je misschien al hebt gemerkt; ik ben enorm fan van Positieve Gezondheid! De bredere kijk op gezondheid past heel goed bij mij en daarom ben ik ook gecertificeerd trainer. En ik vind het dan ook zo leuk om andere zorgverleners hierin op te leiden en deze bredere blik op gezondheid verder te kunnen verspreiden. Wil jij ook meer weten over Positieve Gezondheid? Je kunt meer informatie vinden op hun website: https://www.iph.nl/

Meer artikelen

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Wil jij weten hoe je gecombineerde leefstijlinterventie jou kan helpen bij prediabetes, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen? In mijn online leefstijlprogramma vertel ik je hier alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *