Start de dag goed met positieve affirmaties

Heb jij wel eens last van negatieve gedachtes? Vind jij jezelf bijvoorbeeld soms niet goed genoeg of denk je dat je nergens goed in bent? Positieve affirmaties kunnen je helpen bij het omdraaien van deze gedachtes. Maar hoe verzin je deze positieve affirmaties dan en hoe pas je ze toe in je eigen leven? Ik vertel je er in deze blog alles over!  

 

Hoe werken affirmaties?

Affirmaties zijn korte, maar krachtige gedachtes die vaak voorbij komen in ons hoofd. We hebben ze eigenlijk al ons hele leven, maar vaak zijn het juist negatieve gedachtes zoals dat we niet goed genoeg zijn of dat we nergens goed in zijn. Doordat deze gedachtes vaak voorbij komen, gaan we er ook echt in geloven.

 

Maar gelukkig kunnen we die affirmaties ook omdraaien en er juist iets positiefs van maken. Want wanneer je een positieve gedachte vaker gaat herhalen, kun je je hersenen dus opnieuw programmeren met positiviteit. En hoe vaker je deze gedachte herhaalt, hoe meer je er in gaat geloven. Tijd om je hersenen een beetje te hersenspoelen dus!

 

Affirmaties toepassen

Om je gedachtes om te buigen naar positieve affirmaties is het belangrijk om eerst te bedenken wat jouw negatieve gedachtes zijn. Schrijf deze voor jezelf op en probeer ze dan om te draaien. Dus denk jij soms dat je niet goed genoeg ben? Draai dit dan om naar ‘ik ben goed genoeg’. Schrijf het vervolgens op en plak dit op een zichtbare plek. Dat kan bijvoorbeeld met een post-it op de spiegel zijn, maar je kunt het ook als achtergrondafbeelding op je telefoon instellen.

 

Daarna is het de bedoeling dat je deze affirmatie hardop uit gaat spreken. Op welk moment je dit doet, mag je zelf kiezen. Sommige mensen zeggen hun positieve affirmatie ’s ochtends 10x hardop terwijl ze voor de spiegel staan en andere mensen doen het een willekeurig moment van de dag. Het klinkt misschien een beetje gek om ze hardop uit te spreken, maar dit werkt echt het beste!

 

10 voorbeelden van positieve affirmaties

Vind je het lastig om zelf iets te bedenken, maar wil je wel aan de slag met positieve affirmaties? Dan heb ik hier een aantal goede voorbeelden die je kunt gebruiken. Kies er één of meerdere (liever niet te veel) uit en ga er mee aan de slag.

 

1.      Ik ben goed genoeg

2.      Ik ben zelfverzekerd

3.      Ik kan alles bereiken wat ik wil

4.      Ik ben krachtig en sterk

5.      Ik verdien het beste voor mezelf

6.      Ik ben trots op mezelf

7.      Ik kan alles aan wat op mijn pad komt

8.      Ik zorg liefdevol voor mijn lichaam

9.      Ik kies voor geluk

10.   Ik laat mijn oude gewoontes achter en ruil ze in voor positieve gewoontes

 

Wil je ze liever zelf bedenken? Let er dan op dat je affirmaties realistisch en geloofwaardig zijn en probeer altijd te beginnen met ‘ik’ of ‘mij’.

 

Online Leefstijlprogramma

Wil jij meer aan de slag met positiviteit, zingeving en verbinding? Dat kan met mijn Online Leefstijlprogramma! Samen gaan we op zoek naar een leefstijl die bij jou past! Kijk voor meer informatie op https://www.online-leefstijlprogramma.nl/

Meer artikelen

6 reacties

  1. In de TV serie [omgaan met stress] werd destijds gesproken over “positieve gedachten” en negatieve gedachten. Leuk dat je dit nogeens aanhaalt !!

  2. Inderdaad, het is in het begin even vreemd om dit enkele keren “tegen je spiegelbeeld” te zeggen, maar dat went! Zo heb ik dat ook ervaren, toen ik er 20 jaar geleden (!) ook al mee werd geconfronteerd!
    Maar het zakt weg, dus ben ik heel blij, Tamara, dat jij dit opnieuw onder de aandacht brengt, want het helpt ECHT! Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *