Think before you act. (Online) reageren, mindset en positiviteit.

In een wereld bomvol informatie over gezondheid, speelt de leefstijlexpert een belangrijke rol. Kennis is waardevol, maar hoe je deze deelt of hoe je hierop reageert, doet er net zo veel toe. Hoe voorkom je dat je te snel negatief oordeelt? Of hoe voorkom je dat je het op jezelf betrekt en het daarom “onzin” vindt óf dat je advies geeft zonder dat erom gevraagd wordt? Het antwoord hiervoor ligt in luisteren; niet alleen in het geven van (ongevraagd) advies.

Het probleem: ongevraagd advies geven

We willen vaak (te) snel helpen en geven daarom snel adviezen. Maar ongevraagd advies kan overkomen alsof je denkt dat je het beter weet en past soms niet bij de persoon in kwestie. Dit kan mensen afstoten. Hoe zorg je dat jouw gezondheidstips wel goed ontvangen worden?

De oplossing: eerst luisteren, dan adviseren

Goede communicatie start met écht luisteren. Realiseer je dat, wat voor jou werkt, misschien niet voor de ander werkt. Als je luistert, begrijp je wat de ander nodig heeft, hoe diens situatie is én kun je jouw advies daarop aanpassen. Zo worden je gezondheidstips ervaren als hulp, niet als kritiek.

Het probleem: ongepast commentaar op blogs

Online reacties of discussies zitten al snel vol ongepaste opmerkingen. Hoe zorg je ervoor dat jouw bijdrage als leefstijlexpert respectvol en opbouwend is?

De oplossing: verander 'beter weten' in begrip tonen

Begrip tonen is essentieel. Door je in de ander te verplaatsen en respectvol te communiceren, voorkom je ongepaste opmerkingen. Jouw gezondheidstips worden zo waardevolle, positieve bijdragen aan het gesprek.

Het belang van respectvol communiceren

De manier waarop je praat, bepaalt de impact van wat je zegt. In een wereld vol snelle meningen vormt respectvol communiceren de brug naar echte verbetering en verandering. Misschien is een blog of informatie niet passend voor jou, of sluit het niet aan bij jouw ervaringen; daarom hoef je er nog niet op af te geven. Wellicht heeft een ander hier namelijk wel iets aan.

Wil je meer leren over gezond leven en hoe je dit op een respectvolle manier kunt bespreken? Ontdek dan het Online Leefstijlprogramma. Hier leer je niet alleen over gezond leven, maar ook over de kunst van begripvol en effectief communiceren.

Kleine stappen naar betere communicatie

Onthoud: tips over gezondheid delen is een vorm van zorgen voor elkaar. Maar hoe je communiceert is net zo belangrijk als de informatie zelf. Door kleine stappen te zetten naar meer begrip en respect in je communicatie, maak je een groot verschil. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor iedereen om je heen.

Meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *