10 tips om gevarieerder te eten

In de Westerse wereld wordt niet erg gevarieerd gegeten. Voor ons ontbijt, lunch en avondeten kiezen we vaak wekelijks dezelfde maaltijden. Wil jij graag gevarieerder eten, maar weet je niet precies hoe je dat moet doen? In mijn blog deel ik 10 tips die je meteen kunt toepassen in jouw voedingspatroon!


Wat is gevarieerd eten?

Gevarieerd eten betekent dat je elke dag iets anders eet. Je kiest elke dag een andere groente uit en wisselt af tussen bijvoorbeeld vis, vlees(vervangers), peulvruchten en noten. De ene dag kies je voor rijst, de andere dag eet je pasta en de volgende dag zet je (zoete) aardappelen op tafel. Op deze manier krijg je voldoende verschillende voedingsstoffen binnen!


Waarom is gevarieerd eten belangrijk?

Er bestaan heel veel verschillende producten en in elk product zitten bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Als je gevarieerd eet, krijg je van alles wat binnen en dit is precies wat je lichaam nodig heeft.

Nog een reden om gevarieerd te eten: je darmflora. In je darmen leven miljoenen bacteriën, die zijn nodig om je voedsel te verwerken. Daarnaast hebben ze invloed op de rest van je lichaam. Je darmflora scheiden ook stoffen uit naar je immuunsysteem, hormoonhuishouding en kunnen invloed hebben op je hersenen.

De bacteriën in je darmflora bestaan uit heel veel verschillende soorten en ze concurreren met elkaar om te overleven. Verschillende bacteriën vinden verschillende soorten voeding fijn. Als je eenzijdig eet, is er een eenzijdige groep darmflora die het overleeft in je darmen. Dit zorgt ervoor dat bepaalde stofjes te weinig of teveel worden geproduceerd. Zo kan je darmflora ziekteverwekkend zijn en zelfs tegen je gaan werken!


Gevarieerd eten heeft nog een belangrijk voordeel: het verkleint de kans dat je teveel van dezelfde ‘foute’ stoffen binnenkrijgt. Bijvoorbeeld plantengifstoffen in kruiden(thee) of giftige stoffen in vis (door milieuvervuiling).


10 tips om gevarieerd te eten

Om te beginnen met gevarieerd eten kun je stap voor stap nieuwe producten en recepten aan je eetpatroon toevoegen. Je wordt vanzelf creatief! Maak het leuk voor jezelf en bedenk elke week (samen met je gezin) iets nieuws door het volgen van deze tips:

1.            Kies elke dag voor een andere groente bij je warme maaltijd
2.            Eet elke dag twee verschillende soorten fruit
3.            Kies groenten en fruit van het seizoen
4.            Eet niet elke dag vlees, maar kies ook eens voor peulvruchten
5.            Leer vijf ontbijtjes en lunches en wissel deze elke week met elkaar af
6.            Varieer met maaltijden die je al kent en pas bijvoorbeeld één ingrediënt aan
7.            Bewaar nieuwe recepten die een succes waren. Dit kan zowel in de notities van je telefoon, je internetbrowser of in een fysiek mapje dat je in de keuken bewaart
8.            Bedenk elke week één nieuwe maaltijd en daag jezelf uit
9.            Bedenk themadagen, zoals een visdag of een Italiaanse dag
10.         Wil je jezelf uitdagen? Eet eens een maand 30 verschillende planten (groenten, fruit, peulvruchten, paddenstoelen).

Meer artikelen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *