De overeenkomsten tussen de visie van Conny Helder en mijn Online Leefstijlprogramma

Het zal je vast niet zijn ontgaan: het nieuwe jaar zijn we gestart met een nieuw kabinet. Een nieuwe groep mensen neemt het roer over. Maar, wie zijn nu deze mensen die dit nieuwe kabinet vormen? Mijn team en ik zijn op onderzoek uitgegaan en hebben uitgezocht in hoeverre het nieuwe kabinet een gezonde leefstijl belangrijk vindt en in de agenda heeft staan. In deze blog hebben we het over Conny Helder, de nieuwe Minister van Langdurige Zorg en Sport.

Maak Kennis met Conny Helder, Minister van Langdurige Zorg en Sport

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport.<br /> Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

“Zo lang mogelijk gezond en zelfstandig zijn, ook als je ouder bent of een beperking hebt. Dat vraagt om zorg met oog voor de verschillen tussen mensen. Ook sporten en bewegen dragen bij aan onze vitaliteit. Met hart en ziel zet ik me in voor deze onderwerpen.” Zo luidt de quote van Conny Helder op de website van de Rijksoverheid. Daar scoort ze wat mij betreft al mee.

De voormalig woordvoerder en bestuurslid van branchevereniging ActiZ en bestuursvoorzitter bij zorginstelling TanteLouise heeft een ruime ervaring in de zorg opgebouwd, net als haar collega Ernst Kuipers. Nu, in haar nieuwe functie, bekijkt ze de zorg wel met een andere bril…

Meteen het beste beentje voor zetten

En dat doet ze dan ook meteen! Op haar eerste dag toonde de nieuwe minister gelijk haar gevoel voor sport door aanwezig te zijn bij een demonstratie in Den Haag om de sportsector tot essentieel te benoemen. “Dat ik het belang van sport, zowel topsport als breedtesport naar voren breng, daar kunt u wel vanuit gaan,” benadrukte ze toen.

Iets wat ik van harte hoop, want het belang van sport is niet langer te ontkennen. Op mijn website schreef ik al vaker over het belang van beweging. Bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Niet alleen voor je lichaam, maar zeker ook voor je hoofd(mentale gezondheid). Het is een goede manier om te ontladen na een lange dag; heerlijk even ontspannen. Zeker in deze tijd van steeds meer zittend werk is voldoende bewegen in de vrije tijd – zoals voor of na het werk, of in je pauze – extra belangrijk.

Gelukkig is dat ook iets waar de minister achter staat. Tijdens haar eerste ministerbezoek zei ze: “Sport is voor veel mensen een belangrijke uitlaatklep. Ik denk dat we ons allemaal steeds meer doordrongen zijn van het belang van sport voor onze fysieke en mentale gezondheid.”

Sport bovenaan de politieke agenda

Om ervoor te zorgen dat het belang van sport nu ook in het kabinet meer wordt onderstreept, gaat Conny de strijd aan. “Ik moet meer dingen tegen elkaar afwegen. Ik ben behalve voor langdurige zorg ook minister voor sport, dat is natuurlijk ook een element waar we het over moeten hebben,” beaamt ze. “Garanties kunnen we niet geven, maar sport is een prioriteit en staat bovenaan onze agenda.”

En dat geeft hoop! We hebben een minister die voor beweging strijdt. Eén waar ik achter sta. Het belang van bewegen kan en mág niet meer ondermijnd worden. Zoals ik al eens eerder op beschreef: “Beweging doet een heleboel goeds voor je lijf én je humeur. Vandaar dat steeds meer artsen pleiten voor bewegen in plaats van medicijnen.” Ik kijk ernaar uit om te zien wanneer het kabinet volgt…

Vond je dit een interessante blog? Lees ook het artikel over minister Maarten van Ooijen.

Meer artikelen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *