Mindfulness cursussen worden steeds populairder. En dat is helemaal terecht, want mindfulness kan je helpen bij een gezondere leefstijl.
Veel ongezonde gewoontes doe je namelijk op de automatische piloot, zonder dat je er bewust van bent. Te laat naar bed gaan, een fles wijn opentrekken of ‘zomaar’ chocolaatjes eten als je een rotbui hebt. Mindfulness kan je helpen om je bewust te worden van dit gedrag. Dat scheelt een hoop calorieën!
Maar mindfulness doet nog veel meer. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder last hebt van stress, minder piekert, beter slaapt en meer energie krijgt. Als je ziek bent of pijn hebt, kan mindfulness ervoor zorgen dat je die klachten met wat afstand ervaart, zodat je er minder last van hebt.
Hoe werkt dat nu precies? lk geef een voorbeeld. Stel, je zit achter de computer te werken. Je bent zo geconcentreerd dat je helemaal vergeet te lunchen. Je ogen zijn droog van het starten naar het scherm en je schouders zijn stijf van het typen, eigenlijk moet je ook al een tijdje naar het toilet. Je wilt snel iets afmaken en je negeert deze seintjes van je lichaam en daardoor ga je makkelijker over je grenzen heen. Dat geeft stress.
Helaas leven veel mensen zo. Ze zijn de hele dag druk bezig en vergeten te luisteren naar hun lichaam en gevoel. Bij mindfulness leer je om juist wel goed op te letten hoe het eigenlijk met je gaat. Bij mindfulness is het belangrijk dat je leert om niet te oordelen over wat je voelt en denkt.
Dat kan lastig zijn, zeker als het om vervelende emoties of klachten gaat, zoals pijn, verdriet of zorgen. Veel mensen zijn gewend om dat weg te stoppen of om zich ertegen te verzetten. Maar dat werkt uiteindelijk niet. Want door negatieve gedachten en gevoelens weg te duwen, word je gespannen en worden je problemen en klachten vaak alleen maar erger.
Mindfulness is dus op allerlei manieren gezond. Het maakt het makkelijk om gezonde keuzes te maken en kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van gezondheidsklachten. Het is dus echt de moeite waard om het eens te bestuderen!
Wil je weten wat mindfulness precies is? Lees dan deze blog.
3 reacties
Nog altijd reageren huisartsen nauwelijks, als een patient aangeeft chronische stress te hebben. Kennelijk is onderschatting gewoon geworden,maar dat is een serieuze vergissing
Helpt dit ook voldoende bij fns?
Hoi Cilia, voldoende durf ik niet te zeggen, maar ik weet wel dat stress een negatieve invloed heeft op het verloop van FNS. In die zin zou het dus zeker een positief effect moeten hebben.
Groet,
Tamara