Wat is mindfulness?

We hebben vaak, soms onbewust, de hele dag door gevoelens en gedachten. We maken to-do lijstjes, raken gefrustreerd in het verkeer of piekeren over een gesprek of keuze in het verleden. We zijn snel afgeleid door alles om ons heen… Het gaat maar door!

 

Dit wordt in het Boeddhisme ook wel een monkey mind genoemd: een rumoerig aapje in ons hoofd zorgt ervoor dat onze gedachten alle kanten op schieten. We zijn daardoor vaak niet met onze gedachten bij het hier en nu. Bij mindfulness leer je om juist wél in het hier en nu te zijn. Je leert om je ‘aandachtsspier’ steeds sterker te maken, zodat je minder wordt afgeleid. Dat oefen je bijvoorbeeld door meditatie of ontspanningsoefeningen. Dat geeft rust in je hoofd. Wat je daarnaast ook leert, is om geen oordeel te hebben over wat je voelt en denkt. Dat is heel belangrijk want met ons oordeel zitten we onszelf vaak in de weg. 

 

Je bent bijvoorbeeld onrustig omdat je nog zoveel te doen hebt. Je raakt geïrriteerd en je strenge innerlijke stem zegt: ‘Zie je wel het lukt je nooit om eens alles af te krijgen; wéér een dag weggegooid’. Je veroordeelt jezelf, maar daar schiet je helemaal niks mee op. Je voelt je er alleen maar nog slechter door en in de toekomst denk je vaker aan het negatieve stemmetje dan aan het behalen van je doelen.

Door mindfulness leer je om met aandacht, een beetje van een afstandje, te kijken naar wat je voelt en denkt. Zonder dat je dit wilt veranderen. Daardoor verdwijnen de problemen niet, maar voelen ze wel lichter. Er komt ruimte. Ruimte om rustig te kijken wat je kunt leren van je ervaring. Waar ging het mis, en waarom? Wat zou je een volgende keer anders kunnen doen? Wil je mindfulness eens proberen? Kijk dan eens of je een routine klusje helemaal vol aandacht kunt doen; bijvoorbeeld de vaatwasser leeghalen of de boodschappen doen. Je zult merken hoe moeilijk dat eigenlijk is, maar ook hoe rustig je daarvan kunt worden.

Meer artikelen

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Wil jij weten hoe je gecombineerde leefstijlinterventie jou kan helpen bij prediabetes, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen? In mijn online leefstijlprogramma vertel ik je hier alles over!

2 reacties

  1. Zijn er ook lessen die je kan volgen, bv, online, over mindfullnis? Dit is wel precies wat ik nodig heb deze maand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *