Een goede nachtrust zorgt er niet alleen voor dat we fris en opgewekt aan de dag kunnen beginnen, het zorgt ook voor een betere weerstand, minder snacktrek en een mooiere huid. Slapen is minstens net zo belangrijk als eten. Waarom? Dat leg ik je uit in mijn blog.
Steeds meer aandacht voor goede slaap
Een aantal jaar geleden schreef de hoofdredacteur van The Huffington Post, Arianna Huffington, het boek De slaaprevolutie. Ze vond dat er neerbuigend werd gedaan over slaap. Keihard werken en weinig slapen was stoer. Elke nacht rond de acht uur nachtrust proberen te halen door op tijd naar bed te gaan was suf. Inmiddels is iedereen er wel redelijk van overtuigd dat goed en genoeg slapen net zo belangrijk is als gezond eten. Kranten, tijdschriften en tv-programma’s besteden er aandacht aan en er worden veel toegankelijke boeken over geschreven. Ook artsen vragen in de spreekkamer steeds vaker ‘Hoe slaapt u eigenlijk?’. Toch is volgens de Hersenstichting nog steeds 63% van de volwassen Nederlanders ontevreden over zijn of haar nachtrust. Een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Piekeren, laat naar bed gaan en (overmatig) mediagebruik zijn een aantal oorzaken van kort en slecht slapen.
Slaap is het fundament van alles wat we doen
Slaap is belangrijk om goed te presteren. Als je slecht slaapt, heeft dit invloed op wat je eet en drinkt en hoeveel je beweegt. Als je moe bent, kies je namelijk sneller voor ongezonde voeding en om niet te gaan sporten. Weinig slaap zorgt er ook voor dat je minder gefocust en geconcentreerd bent gedurende de dag.
Goed slapen betekent dat je energiek wakker wordt en de hele dag deze energie voelt. Slecht slapen kan ervoor zorgen dat het lastiger is om je goed te concentreren, je maakt meer fouten op je werk en bent labieler dan normaal. Het kan ook grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het kan impact hebben op je organen en langdurig slaaptekort verhoogt de kans op obesitas, ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressie en meer.
10 redenen waarom slaap zo belangrijk is
- Goede slapers eten gemiddeld minder calorieën
- Een goede nacht slaap kan de concentratie en productiviteit verhogen
- Goede nachtrust kan je atletisch vermogen verbeteren
- Slaap maakt je afweersysteem sterker
- Weinig slaap kan leiden tot gewichtstoename
- Slechte slapers hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten
- Het risico op suiker/glucose metabolisme en diabetes type 2 is hoger als je slecht slaapt
- Slecht slapen hangt samen met depressies
- Slecht slapen heeft invloed op ontstekingen
- Slaap heeft een effect op emoties en sociale omgang
Meer over slaap
De boodschap is duidelijk, slaap is ontzettend belangrijk. Wil je meer lezen over slaap? Bekijk dan mijn andere blogs! https://doktertamara.nl/category/leefstijl/slaap/
Beter slapen met het Online Leefstijlprogramma
Wist je dat alle pijlers in mijn Online Leefstijlprogramma invloed hebben op elkaar? Wanneer je te weinig slaapt, heb je vaker last van een hongergevoel en raak je minder snel verzadigd. Wanneer je niet voldoende beweegt, kom je bijvoorbeeld ook vaak lastiger in slaap.
Het is dus vaak helemaal niet nodig alles tegelijkertijd aan te pakken. Wanneer je de je eerste stap zet, komt de rest er (bijna) vanzelf achteraan. Meer weten? Je leest hier meer informatie over het Online Leefstijlprogramma.
2 reacties
Ha Tamara, Dankjewel voor je heldere uitleg.
Helemaal eens!
Over de eerste 8 punten wordt steeds meer geschreven, of ik kom het vaker tegen omdat ik erop let(!?)
Echter over punt 9:Slecht slapen heeft invloed op ontstekingen, en zeker10: Slaap heeft een effect op emoties en sociale omgang, hierover is minder te vinden.
Dit ervaar ik als vreemd, want hierin is het dat een mens zichzelf elk moment van de dag tegenkomt.
Moeizaam lichamelijk herstel en zoals je wilt oa moeizaam gedrag met en naar anderen wat ook z’n weerslag op jezelf heeft.
Heb jij een idee hoe het komt dat voeding keuze, kans op obesitas en depressie meer in de spotlight staan?
Hoi Edith,
Dat is een goede vraag.
Door middel van deze blog hoop ik daar ook aandacht voor te creëren.
Fijne dag!
Groet, Tamara