Kan ik afvallen door meer te gaan bewegen?

Ik krijg wel eens de vraag op mijn spreekuur: ik wil meer gaan sporten om wat af te vallen, maar hoeveel moet ik dan precies gaan bewegen?

 

Ik moet dan helaas altijd zeggen dat afvallen door alleen meer te gaan bewegen echt héél lastig is. Om te beginnen moet je echt heel veel bewegen om genoeg calorieën te verbranden. Ga maar na: als je een half uur zwemt, zal je gemiddeld maar 300 calorieën verbranden, dit is vergelijkbaar met een uur fietsen.

 

Combineer bewegen met gezonde voeding en beter slapen

Het beste advies blijft daarom dus toch om meer bewegen te combineren met anders eten en eventueel nog andere aspecten van je leefstijl aan te passen, zoals aandacht voor: beter slapen en meer ontspanning. Dit geeft namelijk veel sneller effect op je gewicht dan alleen meer beweging. Als je bijvoorbeeld dagelijks 1 speculaasje of biscuitje minder bij de thee neemt, levert dat aan het einde van de week ook 300 kilocalorieën winst op, maar dat kost veel minder tijd en inspanning dan een uur fietsen of wandelen.

Gezondheidsvoordelen van meer beweging

Anders eten dus én meer bewegen. Beweging is namelijk wel heel belangrijk voor een gezond lichaam en helpt het zeker bij afvallen. Ook bij bijvoorbeeld slaap. Door meer te bewegen slaap je vaak beter. Dit helpt jouw lichaam te herstellen en jouw weerstand en verbranding te verbeteren. Ook heb je daardoor weer energie over om te gaan bewegen en goede keuzes te maken.

Beweging zorgt er daarnaast ook voor dat je sterkere spieren krijgt. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt, zelfs als je zit, ligt of slaapt. Dat helpt uiteindelijk dus mee bij het afvallen.

 

Ga dus zeker meer bewegen als je wilt afvallen, het liefst minstens een half uur per dag, maar ga daarnaast dus ook aan de slag met de rest van je leefstijl. 

 

Meer bewegen met het Online Leefstijlprogramma

Zoals je merkt hangt alles dus met elkaar samen. Ga je meer bewegen, dan ga je ook beter slapen. En slaap je beter, dan is gezonde voeding kiezen ook veel makkelijker. Daarom bestaat mijn Online Leefstijlprogramma ook uit 6 pijlers: voeding, beweging, zingeving, ontspanning, slaap en verbinding.

 

Wil jij ook aan de slag met het verbeteren van je leefstijl? Meld je dan nu aan voor mijn Online Leefstijlprogramma: https://doktertamara.nl/winkelwagen/

Meer artikelen

2 reacties

    1. dat kan prima! Het gaat erom dat je beweegt, spieren verbruiken meer calorieën. Let wel op, de weegschaal is dan niet altijd een goede manier om te kijken of je goed bezig bent. Slimmer is het om jezelf af en toe met een meetlint op te meten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *