Behoefte aan meer verbinding met jezelf? Plan me-time in!

Het toverwoord voor een mooi en gelukkig leven is balans. Als je in balans bent, wissel je inspanning en stress af met ontspanning en rust. Het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel zijn om en om actief. Door de dag heen heb je momenten nodig dat je gas geeft en momenten dat je afremt. Dit is niet altijd even makkelijk; we denken dat er veel moet gebeuren en graag ook meteen en rust gunnen we onszelf een stuk minder dan zou moeten. Tijd dus om daar verandering in te brengen! Tijd om me-time in te plannen.

Verbinding met jezelf begint bij je zenuwstelsel

We werken vaak na het avondeten nog ‘even’ door, checken onze email en krijgen de hele dag berichtjes via onze smartphone. Van 7 uur ’s morgens tot 23 uur ‘s avonds staan we ‘aan’. We geven continue gas, soms ook omdat we zoveel dingen leuk vinden en overal ‘ja’ teg

en zeggen. Oftewel: we kunnen het rempedaal niet meer vinden. Het sympathisch zenuwstelsel draait overuren en ons lichaam reageert alsof er continu gevaar heerst.

Jezelf nuttig voelen

Tot rust komen, herstellen, repareren, lukt niet meer. Met stress als gevolg. Dat terwijl we zelf vaak in de hand hebben hoeveel taken we op ons nemen. Veel mensen zijn ontzettend streng voor zichzelf, moeten van zichzelf altijd iets nuttigs doen. Nooit lanterfanten, lummelen, niksen omdat ze dat zichzelf niet gunnen. Terwijl uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist na een (korte) pauze beter kunt focussen. Beter kunt presteren; weer fris en creatief bent.

Het mag

Andere mensen zijn bang dat het egoïstisch is om in een warm bad te gaan zitten terwijl het huis een bende is of dat ene werkmailtje nog niet verstuurd. Maar uiteindelijk vaart je omgeving er wel bij als jij jezelf op z’n tijd die broodnodige ontspanning gunt. Je kunt er pas voor een ander zijn als je zelf stevig in je schoenen staat. Je werkgever heeft er meer aan als je goed voor jezelf zorgt en op de lange termijn gezond en overeind blijft, dan dat je op korte termijn ten koste van jezelf door buffelt. Voel je dus niet schuldig om die me-time in te plannen. Het mag! Sterker nog, het is hartstikke gezond.

Een lichaam in balans

Door per dag een moment voor jezelf in te plannen, raak je meer in verbinding met je lichaam. Met wat je voelt, denkt en eigenlijk wilt. Je lichaam komt weer in balans, waardoor je uiteindelijk ook beter kunt presteren in het dagelijks leven en minder stress ervaart. Plan dus gewoon eens dagelijks een uurtje voor jezelf in. Om in bad te zitten, te wandelen, te sporten of echt even helemaal niets te doen: alles mag.

Meer artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *