Vind je Ikigai 4: kom erachter waar je voor betaald kunt worden

Weten waarvoor je het allemaal doet, vergroot de kans dat je je leefstijl verbetert en dus de kans op een lang, gezond en gelukkig leven. Maar, hoe geef je nu precies antwoord op de vraag ‘waar doe ik het voor?’. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Die vind je door 4 belangrijke elementen in het leven met elkaar de verdelen. In deze blog bespreken we de derde: ‘Waar je voor betaald kunt worden’.

Het concept van Ikigai

‘Ikigai’ is de Japanse term voor levensdoel. Het is een reden om uit bed te komen, een manier om je te verdiepen in een onderwerp, een passie of hobby die betekenis geeft aan je leven en waarmee je eventueel ook je geld kunt verdienen. Ikigai is dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep of vak samenkomen, zoals je kunt zien in onderstaande afbeelding.

Met deze blog gaan we proberen antwoord te geven op de vraag: ‘Waar kun jij je geld mee verdienen?’

Waar je voor betaald wordt/kan worden

Als je eenmaal weet waar je gelukkig van wordt, wat de wereld nodig heeft én waar je goed in bent, zou het de cirkel helemaal rond maken als je hier ook nog eens betaald voor krijgt. Om zo ver te komen, kun je starten met het reflecteren van jouw vaardigheden, met name voor de lange termijn. Hiervoor moet je natuurlijk wel keuzes maken en focussen op wat belangrijk is. Continue jezelf blijven ontwikkelen is daarbij essentieel.

Bepaal jouw carrièrekoers

Vaak doen mensen eerst werk waar ze goed in zijn, maar niet 100 procent gelukkig van worden. Om dat te kunnen veranderen, is het van essentieel belang om te bepalen waar jij jouw toekomst het liefst ziet. Wil je vooral financieel alle schapen op het droge hebben of liever elke dag met een big smile werken aan wat je het liefst doet, ook als dit wat minder geld met zich meebrengt?

Zet die extra stap naar jouw droombaan

Wanneer je eenmaal een van die routes hebt gekozen, is het tijd om daar tijd en energie in te stoppen. Je zult jezelf in de juiste richting moeten ontwikkelen en bezig moeten houden met de aspecten die er voor jou toe doen in je carrière pad. Ontwikkel je talenten verder door en maak van je hobby een baan waar je elke dag vol plezier en toewijding aan werkt. Trek de stoute schoenen aan en stap uit je comfortzone, bijvoorbeeld door te solliciteren bij die baan die jou een droomsalaris op gaat leveren, zodat je in je privétijd alles kunt doen waar je gelukkig van wordt.

Wat jouw pad ook is, als je ervoor zorgt dat alle vier jouw cirkels elkaar raken, vind je jouw Ikigai. Benieuwd naar hoe je de andere cirkels van het Ikigai model kunt invullen voor jezelf? Je leest het in mijn andere blogs.

Gratis download werkblad Ikigai

Ik heb een handig hulpmiddel wat je kunt gebruiken bij het vinden van je Ikigai voor je. Je kunt het hier downloaden.

Meer artikelen

Hoeveel zout is gezond?

Struggle je met afvallen? Lees in deze blog hoe je veel trek, misleidende marketing en te kleine maaltijden overwint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *