Vind je Ikigai 3: kom erachter waar je goed in bent

Weten waarvoor je het allemaal doet, vergroot de kans dat je je leefstijl verbetert en dus de kans op een lang, gezond en gelukkig leven. Maar, hoe geef je nu precies antwoord op de vraag ‘waar doe ik het voor?’. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Die vind je door 4 belangrijke elementen in het leven met elkaar de verdelen. In deze blog bespreken we de derde: ‘Waar je goed in bent’.

Het concept van Ikigai

‘Ikigai’ is de Japanse term voor levensdoel. Het is een reden om uit bed te komen, een manier om je te verdiepen in een onderwerp, een passie of hobby die betekenis geeft aan je leven en waarmee je eventueel ook je geld kunt verdienen. Ikigai is dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep of vak samenkomen, zoals je kunt zien in onderstaande afbeelding.

Met deze blog gaan we proberen antwoord te geven op de vraag: ‘Waar ben jij goed in?’

Iedereen heeft een expertise

Iedereen heeft wel iets waar hij of zij goed in is. Dat kan van alles zijn, van een talenknobbel of rekentalent tot handen waarmee je de mooiste creaties maakt. Waar je ook goed in bent, door daarin te investeren, kun je ervoor zorgen dat je er een expert in wordt. Vaak ligt er een drempel bij het investeren van tijd en/of geld in een bepaalde expertise. Daarom is het belangrijk om te reflecteren en zo te bepalen waar jouw kracht ligt.

Vraag om hulp

Brainstorm over jouw talenten en vraag ook vooral anderen waar je goed in bent. Zowel in je privékring als op werk. De mensen die het dichtst bij je staan, kunnen namelijk met hele andere, interessante inzichten komen.

Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waarom je doet waar je goed in bent. Zo wordt het makkelijker om er daadwerkelijk in te investeren en ook weer beter te worden. Simpelweg bestaan daarin twee routes:

  1. Wil je jouw expertise ontwikkelen voor geld? Dan kun je expert worden in een bepaald vakgebied. Dan heb je vaak minder voldoening.
  2. Wil je jouw expertise ontwikkelen voor jouw missie? Dat betekent in het begin vaak minder geld, maar heb je wél betekenis en voldoening.


Voor welk pad kies jij?

Natuurlijk is er ook een manier om deze twee routes te combineren. De perfecte balans tussen beide routes is onderdeel van het vinden van jouw Ikigai en valt samen met de vragen ‘waar je van houdt’ en ‘waar je geld mee kunt verdienen’. Deze behandelen we in andere blogs.

Gratis download werkblad Ikigai

Ik heb een handig hulpmiddel wat je kunt gebruiken bij het vinden van je Ikigai voor je. Je kunt het hier downloaden.

Meer artikelen

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Wil jij weten hoe je gecombineerde leefstijlinterventie jou kan helpen bij prediabetes, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen? In mijn online leefstijlprogramma vertel ik je hier alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *