Doorbreek de neerwaartse spiraal in het gevoel van eenzaamheid in 3 stappen

verbindingEenzaamheid: we kennen het gevoel allemaal. Iedereen voelt zich weleens alleen. Zelfs je een gezin, familie en vrienden hebt. Het lastige van eenzaamheid is dat je er vaak door in een neerwaartse spiraal belandt. Je voelt je rottig, daar word je onzekerder van dus ga je steeds meer sociale contacten vermijden en voel je je nóg eenzamer. Het doorbreken van die spiraal is dus belangrijk. In deze blog geef ik je drie stappen om dat te kunnen doen.

Eenzaamheid ontstaat niet zomaar

Het gevoel van eenzaamheid kan veroorzaakt worden doordat je je (op dat moment) niet echt verbonden voelt met de mensen om je heen. Of doordat je het idee hebt dat je je niet kunt uiten. Je kunt ook het idee hebben dat je niet meetelt, niet gezien of gehoord wordt of niet de moeite waard bent. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan dit gevoel versterken. Ook praktische redenen kunnen een rol spelen bij het gevoel er alleen voor te staan: een verhuizing, ontslag, op kamers gaan, kinderen die uitvliegen, pensioen… Gebrek aan geld kan je ook isoleren, maar ook de individualisering van onze maatschappij. Wat de reden ook is, met deze drie stappen pak je je eenzaamheid aan:

Stap 1: Erkenning

De eerste stap is erkennen dat je wel wat meer vrienden kunt gebruiken, wat meer betekenisvol contact met je familie of mensen in de buurt zou willen hebben. Helaas is dat soms moeilijk, want niemand erkent graag dat hij of zij wat eenzaam is. Toch is dit misschien wel het belangrijkste onderdeel in het proces van verbetering.

Stap 2: Neem het serieus

Het aanpakken van je eenzaamheid is iets wat je serieus moet nemen. Net zo serieus als overgewicht, slecht slapen of een gebrek aan beweging. Sociale contacten zijn niet alleen leuk maar ook broodnodig.

Stap 3: Actie

Nu je eenmaal hebt erkent dat je eenzaam bent en er serieus wat aan wilt doen, is het tijd om in actie te komen. Dat kan op verschillende manieren.

Ga ervoor!

Sociaalpsycholoog Jolanda Jetten heeft bijvoorbeeld met collega’s een programma ontwikkeld voor mensen die wel wat meer contacten willen, maar niet weten hoe ze dat kunnen realiseren. Dit programma doe je in principe met een groep, maar elementen eruit zijn ook bruikbaar om in je eentje toe te passen. Je kunt bijvoorbeeld eerst alle contacten die je hebt en groepen waartoe je behoort in kaart brengen. Vervolgens ga je kijken welke acties je zou kunnen en willen ondernemen. Misschien overweeg je al jaren lid te worden van een dansclubje, maar moet je jezelf een duwtje geven om er ook daadwerkelijk naar op zoek te gaan. Formuleer stappen: ik ga ze mailen/bellen/me laten informeren. Plan die stappen vervolgens in door ze in je agenda te zetten.

Twee vliegen in een klap

Ook via je huisarts kun je stappen ondernemen. Jolanda Jettten: “Sommige huisartsenpraktijken bieden de mogelijkheid om via hen in groepsverband te wandelen. Dan leer je nieuwe mensen kennen én beweeg je vaker. Dat is dubbele gezondheidswinst!”

Meer artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *