Opstaan zonder ochtendhumeur? Zo word je gelukkiger wakker

Heb jij ook moeite met opstaan en regelmatig last van een ochtendhumeur? Je bent niet de enige want 1 op de 3 mensen is géén ochtendmens! Dat is natuurlijk ontzettend vervelend als je vaak vroeg op moet staan voor je werk of andere activiteiten. Maar gelukkig zijn er een heleboel trucjes om je ochtend wat makkelijker te maken én om een stuk gelukkiger wakker te worden!

Wist je dat het genetisch bepaald is of je een ochtend- of avondmens bent? Bepaalde genen én je biologische klok bepalen namelijk of jij makkelijk vroeg op kunt staan of juist niet. Het is echter wel beter voor je (psychische) gezondheid om niet te vaak uit te slapen en juist regelmatig vroeg op te staan. Maar hoe word je dan energiek, fit én gelukkig wakker als je totaal geen ochtendmens bent? Ik heb een aantal tips voor je:

 

 

1.      Zorg dat je wakker wordt in een schone en opgeruimde slaapkamer. Laat dus liever geen kleding slingeren op de grond en leg ook niet te veel spullen neer op je nachtkastje. Probeer ook altijd meteen je bed op te maken nadat je uit bed gaat. Zo kun je helemaal fris en opgeruimd aan de dag te beginnen.

 

2.      Heb jij verduisterende gordijnen? Dat is natuurlijk heel fijn als je het helemaal donker wil krijgen in je slaapkamer. Maar om rustiger en natuurlijker wakker te worden, kunnen lichtere gordijnen juist fijner zijn. Daglicht kan er namelijk voor zorgen dat je frisser én gelukkiger wakker wordt.

 

3.      Pak niet meteen je telefoon nadat je wakker bent. Het is natuurlijk heel verleidelijk om nog even met je telefoon in bed te liggen, maar het is geen goede start van je ochtend. Je kunt beter je telefoon op nachtstand zetten en pas na een (half)uur nadat je wakker bent weer gaan gebruiken.

 

4.      Probeer vlak nadat je opstaat meteen even wat water te drinken. ’s Nachts verliest je lichaam veel vocht dus het is belangrijk om dat weer even aan te vullen én het voelt ook meteen lekker verfrissend.

 

5.      Zet je wekker op het tijdstip dat je ook écht uit bed moet. Het klinkt misschien verleidelijk om hem wat eerder te zetten zodat je rustig wakker kunt worden, maar dit is helemaal niet goed voor je hersenen. En ook snoozen kun je beter laten!

 

Beter slapen met het Online Leefstijlprogramma

Heb jij moeite met genoeg slapen of word je vaak moe wakker? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend! Slaap is namelijk ontzettend belangrijk voor onze gezondheid! Daarom is het ook één van de zes pijlers uit mijn Online Leefstijlprogramma. Wil jij ook aan je slaap én de andere pijlers (ontspanning, verbinding, zingeving, voeding, beweging) werken? Meld je dan nu aan voor mijn Online Leefstijlprogramma: https://www.online-leefstijlprogramma.nl/

Meer artikelen

6 reacties

  1. Lieve Tamara, Elke morgen word ik op dezelfde tijd wakker zonder wekker en sta meestal om 5.30 u. onder de douche. Ga ook elke avond op dezelfde tijd naar bed. Thuis maar ook op vakantie. IK ben een gelukkig mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *