Je hebt vast al eens van de GLI gehoord. De gecombineerde leefstijlinterventie bestaat inmiddels al een aantal jaar en het RIVM heeft recent een rapport gepubliceerd met de resultaten van het traject. Wij nemen je in deze blog daarom graag mee in deze resultaten, de verschillen tussen de GLI en het OLP én vertellen in welke situatie je beter voor het OLP kunt kiezen en in welke situatie beter voor de GLI.
In een eerdere (video)blog hebben we al eens uitgelegd wat het verschil is tussen de GLI en het Online Leefstijlprogramma. Je kunt deze blog lezen als je wat meer informatie wilt, maar we hebben de verschillen hier ook nog even kort op een rijtje gezet.
Wat is de GLI?
GLI staat voor gecombineerde leefstijlinterventie en wordt in het hele land aangeboden. Je kunt meedoen wanneer je een BMI van 30kg/m2 of meer hebt. Heb je een lager BMI (25-30kg/m2)? Dan moet er sprake zijn van andere gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Het is een 2 jarig traject in groepsverband waar wordt gekeken naar beweging en voeding en wordt geadviseerd in andere leefstijlaspecten. De groep bestaat uit 5-20 personen (gemiddeld 12) en wordt begeleid door een Leefstijlcoach, fysiotherapeut of diëtist.
De resultaten van de GLI
De uitval na start van het programma is erg groot gebleken: ca 75% van de deelnemers doet 1 jaar na het starten van het programma nog mee en slechts 45% van de deelnemers ronden het traject van 2 jaar volledig af. Dit is best een teleurstellende hoeveelheid. Waarom mensen de 2 jaar niet afmaken heeft verschillende redenen en zijn in het rapport van het RIVM niet uitgebreid opgenomen. Wel worden de resultaten na 2 jaar toegelicht:
De resultaten, na 2 jaar gemeten, zijn zo’n 3,5% gewichtsverlies, 3,4% buikomvangverlies en een verlaging van 1,2 kg/m2 op het BMI. Omgerekend is het gewichtsverlies voor de meeste deelnemers vast te stellen op 3-4 kg verlies in 2 jaar. De kwaliteit van leven is van een score (1-10) 5,9 gestegen naar een 6,6.
De resultaten van het OLP
Bij het Online Leefstijlprogramma meten we geen gewicht omdat veel deelnemers een doel hebben dat niet (alleen) gericht is op gewichtsverlies. Beter slapen en minder stress zijn bijvoorbeeld voor veel deelnemers net zo belangrijk of zelfs belangrijker. De resultaten worden daarom gemeten met behulp van het spinnenweb van Positieve Gezondheid. Deelnemers vullen deze bij de start, na 10 weken en na een jaar in. De resultaten:
Lichaamsfuncties van 5,7 > 6,3 > 7,0
Mentaal Welbevinden van 6,9 > 7,2 > 7,8
Zingeving van 7,1 > 7,3 > 7,7
Kwaliteit van Leven van 7,0 > 7,3 > 7,8
Meedoen van 7,7 > 7,7 > 8,0
Dagelijks Functioneren van 8,0 > 8,1 > 8,4
Kiezen tussen de GLI en het OLP?
Wil jij aan een gezonde leefstijl werken en twijfel je tussen de GLI en het OLP? Dan zijn er een aantal dingen waar jij je keuze op kunt baseren. Als eerste heeft het OLP geen eisen om deel te mogen nemen en is iedereen welkom. Is jouw BMI dus te laag om deel te mogen nemen aan de GLI? Dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt! Daarnaast gaat het OLP niet van je eigen risico af, heb je geen doorverwijzing van je huisarts nodig, wordt het door veel verzekeraars vergoed én kost het programma slechts €99,-.
Het OLP volg je volledig online, individueel maar met een online community. Je kiest zelf waar jij mee begint en houdt daarmee de regie in eigen handen. De GLI volg je juist in groepsverband en je wordt 2 jaar lang begeleid door een coach. Er is niet één juiste keuze; bij de een past de GLI beter terwijl voor de ander het OLP juist veel fijner is. En ben je al bezig met de GLI en wil je daarnaast ook nog aan de slag met het OLP? Ook dat is mogelijk, je kunt de programma’s gewoon naast elkaar volgen.