Hoe werkt de Nutriscore?

Je hebt ze vast al wel eens gezien in de supermarkt: de gekleurde letters A, B, C, D en E op een verpakking. Deze Nutriscore is ontwikkeld om consumenten te helpen bij het kiezen voor gezondere producten. Maar hoe werkt deze score eigenlijk en wat houdt het in?

De Nutriscore is gebaseerd op de voedingswaarde van voedsel, zoals de hoeveelheid calorieën, suiker, vet en zout. De voedingswaarde van elk product wordt berekend en vervolgens beoordeeld op een schaal van A tot E, waarbij A de gezondste score is en E de minst gezonde.

 

Bij het beoordelen van de Nutriscore wordt rekening gehouden met voedingsstoffen en toevoegingen. Voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten en aanwezigheid van fruit, groenten en noten krijgen een pluspunt, terwijl suiker, verzadigd vet en zout een minpunt krijgen.

 

Het doel van de Nutriscore is om consumenten te helpen gezondere keuzes te maken bij het kopen van voedsel. Door de score op de verpakking te plaatsen, kunnen consumenten gemakkelijk zien hoe gezond het voedsel is dat ze kopen en kunnen ze snel vergelijken tussen verschillende producten.

 

Zijn producten met een A-score gezond en met een E-score ongezond?

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de score van een voedingsmiddel, hoe beter de samenstelling van het product is. Voedingsmiddelen met een A- of B-score worden dus beschouwd als de gezondste keuzes in vergelijking met een D- of E-score.

 

Het is belangrijk om te weten dat de Nutriscores alleen producten in dezelfde categorie met elkaar vergelijkt. Je kunt dus wel het ene merk vruchtensap vergelijken met een ander merk vruchtensap omdat dit beide sappen zijn, maar je kunt bijvoorbeeld geen vruchtensap vergelijken met een mueslireep.

 

Daarnaast kijkt de Nutriscore naar losse ingrediënten en niet naar een product als geheel. Zo kan het dus voorkomen dat er in een productgroep die wat minder gezond is, zoals chips of koekjes, tóch een product is met de score A en in een gezondere productgroep, zoals olijfolie of ongebrande noten, een product met de score C. Dit betekent niet dat de koekjes gezonder zijn dan een handje ongebrande en ongezouten noten.

 

Sta je dus onvoorbereid voor het schap met bijvoorbeeld kwark en yoghurt en twijfel je welke keuze de gezondste is? Dan kun je eventueel gebruik maken van de Nutriscore om dit te beoordelen. Het is verder niet verstandig om je hele boodschappenlijstje af te laten hangen van de Nutriscore.

 

Gezonder eten met het Online Leefstijlprogramma

Wil jij aan de slag met gezonde voeding, misschien wat afvallen en werken aan jouw leefstijl? Meld je dan aan voor mijn Online Leefstijlprogramma!

Meer artikelen

Eén reactie

  1. De nutriscore is een veel te ingewikkeld en onhandige methode. De meeste mensen zullen dit niet weten en of toepassen maar je zult labels moeten lezen om echt te weten wat oké is. Tijd dat we bewerkte producten echt als minder goed gaan zien en alles wat puur en volkoren is als de gezonde basis wordt weggezet. Het kan naar mijn idee dus veel makkelijker en helderder. Nutruscore moet echt vervangen worden of toegelicht!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *