Een goede nachtrust zorgt voor een betere weerstand

Een goede nachtrust zorg ervoor dat we fris en opgewekt de dag starten. Maar wist je dat het ook voor een betere weerstand zorgt, je minder snacktrek hebt en je er een mooiere huid van krijgt? Als je voor een langere tijd achter elkaar slecht slaapt, kan dit nadelige gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld diabetes krijgen, hart- en vaatziekten of een depressie.

Zo belangrijk is slaap

Uit onderzoek is gebleken dat slaap belangrijk is voor groei, behoud en herstel. Dit geldt o.a. voor je humeur, geheugen en het onderhouden van je afweersysteem. Een goede slaap stimuleert en is goed voor het volgende:

  • De hormoonaanmaak van het groeihormoon voor lichamelijk herstel
  • Leptine dat de eetlust remt
  • Prolactine wat het afweersysteem stimuleert
  • Melatonine wat ontspant en het afweersysteem versterkt
  • Goede doorbloeding van je organen
  • Het schoonmaken van weefsels, zoals je darmen
  • Verwerking van emotie

Darmen en suikers

Als je overdag moe bent, ben je geneigd meer suikers te eten. Dit komt doordat je lichaam snelle energie vraagt en dit haal je vooral uit zoete producten. Dit is helaas geen langdurige oplossing, want na een piek krijg je snel weer een instort moment.

Darmen kunnen ook een bepalende rol spelen in je nachtrust. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het verteren van je voedsel, maar zorgen ook voor de aanmaak van hormonen, bijvoorbeeld serotonine, die belangrijk zijn om goed te kunnen slapen. Vanuit serotonine (het gelukshormoon) maken we ons slaaphormoon melatonine aan. Als je goed slaapt, werken je darmen beter, verteer je sneller en neem je voedingsstoffen beter op. Ook de darmflora wordt gezonder.

De eerste stappen naar een betere nachtrust

  • Wees bewust van je computer-, smartphone- of tabletgebruik in de uren voor je gaat slapen. Zet alle schermen minstens een uur voor het slapengaan uit
  • Voldoende bewegen helpt om beter te slapen. Let wel op, intensieve trainingen binnen 1-2 uur voor het slapengaan, kunnen zorgen dat je juist slecht slaapt of moeilijk in slaap valt!
  • Ontspan overdag en voordat je gaat slapen voldoende. Stress heeft een negatief effect op de kwaliteit van je slaap
  • Drink het liefst na 2 uur ‘s middags geen cafeïne houdende dranken meer
  • Drink zo min mogelijk alcohol. Dit verstoort je slaap en zorgt voor een minder diepe slaap
  • Lig je langer dan 20 minuten wakker? Ga uit bed en lees iets of staar uit het raam in het donker. Kruip terug in bed als je weer slaperig wordt

Wil jij ook een betere weerstand, gezonder, energieker en slanker worden?

Net een paar kilo minder, beter in je vel, een betere weerstand en meer rust in je lijf en hoofd.
En met behulp van goede handvatten over een paar weken je fitter voelen en er beter uitzien? Wellicht heb je (bijna) een chronische leefstijlgerelateerde aandoening? Daar help ik je graag mee. Daar heb ik het online leefstijlprogramma voor ontwikkeld. Door een gezondere leefstijl en dus een betere gezondheid wordt jouw weerstand ook beter. 

Meer artikelen

3 reacties

  1. Hoi Tamara,
    Is lezen in bed voordat je gaat slapen nu aan te raden, of kun je beter nog even lezen in een andere kamer? Ik heb eens gelezen dat je je slaapkamer echt alleen moet gebruiken voor slapen (en iets actiefs met je partner?), omdat je brein dan je slaapkamer echt associeert met slapen, en dat dus meteen meer rust geeft…? Klopt dat?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *