Waarom je ’s ochtends beter niet kunt snoozen

Je herkent het vast wel; de wekker gaat, het is nog heel vroeg en je wilt nog héél even blijven liggen. Even de snooze-knop indrukken om nog een paar minuten extra slaap te pakken. Zo begin je energieker en minder moe aan de dag. Of toch niet? Want is dat snoozen eigenlijk wel goed voor je gezondheid?

 

Wie een digitale wekker of de wekker van zijn telefoon gebruikt, kent de snooze-functie vast wel. De wekker gaat af en je drukt de knop (meerdere keren) in om nog even een paar minuten extra te slapen. Het voelt misschien alsof je door deze extra minuten wat rustiger wakker kunt worden, maar niks is minder waar. Snoozen is namelijk helemaal niet zo goed voor onze hersenen en ons ritme.

 

De biologische klok van ons lichaam

Je lichaam maakt je het liefst zelf wakker als je genoeg slaap hebt gehad. Het zou dus eigenlijk ook beter zijn om geen wekker te gebruiken en op een natuurlijke manier wakker te worden. Door het gebruik van een wekker moet je lichaam namelijk een flinke overgang maken om wakker te worden. Wanneer je er dan voor kiest om de snooze-knop (meerdere keren) in te drukken, moet je telkens weer opnieuw wakker worden. Je rommelt hierdoor dus met je natuurlijke slaapproces én de biologische klok van je lichaam.

 

 

Wat kun je dan wél doen om wakker te worden?

Maar wat moet je dan doen als je die wekker echt nodig hebt omdat je vroeg op moet staan voor werk of andere verplichtingen hebt? Zorg dan dat je de wekker zet op het tijdstip dat je écht uit bed moet en ga dan ook daadwerkelijk meteen uit bed. Zet dus niet je wekker een (half)uur eerder om een paar keer te kunnen snoozen! Je kunt het laatste (half)uurtje van je slaap beter achter elkaar door slapen, dan dat je telkens korte dutjes doet van maximaal 10 minuten.

 

Heb je moeite met opstaan of slaap je wel eens door de wekker heen? Zet je wekker dan verder van je bed neer waardoor je er automatisch uit moet om hem uit te zetten. Je zult merken dat je je al snel minder moe voelt wanneer je er meteen uit gaat. Wil je meer tips over een goede nachtrust of ben je benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van een goede nacht slaap? Ik heb een aantal blogs geschreven over dit onderwerp: https://doktertamara.nl/slaap/

 

Beter slapen met het Online Leefstijlprogramma

Heb jij moeite met genoeg slapen en word je vaak moe wakker? Dat is ontzettend vervelend want slaap is natuurlijk enorm belangrijk voor een gezonde leefstijl! Daarom is het ook één van de zes pijlers uit mijn Online Leefstijlprogramma. Wil jij ook werken aan slaap én de andere pijlers uit het programma? Je kunt je hier aanmelden: https://doktertamara.nl/winkelwagen/

Meer artikelen

5 reacties

  1. Hoi dr.tamara, ik probeer dit al zo lang, maar lukt me totaal niet. Ik snooze niet, maar als ik de wekker uit doe dan val ik weer in slaap, ik ga altijd even liggen omdat ik zo moe ben dan nog, en in de ochtend val ik het beste in slaap zo vervelend! Mijn wekker staat al verder weg dus ik moet er uit, maar dan denk ik toch weer ben zo moe even nog liggen gewoon wakker, maar dat lukt dus niet en val in slaap. Ik zou zo graag me minder moe voelen als ik opsta. Ik ben lid van het leefstijlprogamma. Maar op het gebied van slaap en ontspanning lukt het me niet!

    Groetjes, miranda.

    1. Hoi Miranda,

      Wat vervelend om te lezen dat je hier zo mee worstelt! Dat je in de ochtend gemakkelijker in slaap valt is niet zo gek; als je wakker wordt zit je vaak nog middenin een slaapcyclus. Als je dan je wekker uitzet, ga je als het ware weer verder die cyclus in. Vaak ben je erna alleen maar meer moe helaas. Je avondritueel is heel belangrijk bij je nachtrust. Je zou deze eens onder de loep kunnen nemen om te kijken of daar verbeterpunten te vinden zijn.

      Groet,
      Tamara

  2. Hoi Tamara,

    Ik was wel even nieuwsgierig naar deze blog, omdat ik de ‘queen’ van het snoozen ben: iedere ochtend minimaal een half uur. Nu is het zo dat ik een fanatieke dromer ben, waardoor ik echt even tijd nodig heb om van mijn fantasiewereld naar de echte wereld om te schakelen. In het verleden ben ik regelmatig (bijna) flauw gevallen, omdat ik dan te snel opstond in de ochtend. Heb je hier toevallig tips voor?

    Groetjes,
    Kitty

    1. Hoi Kitty,

      Wat vervelend dat je in het verleden regelmatig bent flauwgevallen door te snel opstaan. Hoe is jouw bloeddruk?

      Liefs,
      Tamara

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *