Vind je Ikigai deel 2: kom erachter wat de wereld nodig heeft

Weten waarvoor je het allemaal doet, vergroot de kans dat je je leefstijl verbetert en dus de kans op een lang, gezond en gelukkig leven. Maar, hoe geef je nu precies antwoord op de vraag ‘waar doe ik het voor?’. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Die vind je door 4 belangrijke elementen in het leven met elkaar de verdelen. In deze blog bespreken we de tweede: ‘Wat de wereld nodig heeft’.

Het concept van Ikigai

‘Ikigai’ is de Japanse term voor levensdoel. Het is een reden om uit bed te komen, een manier om je te verdiepen in een onderwerp, een passie of hobby die betekenis geeft aan je leven en waarmee je eventueel ook je geld kunt verdienen. Ikigai is dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep of vak samenkomen, zoals je kunt zien in onderstaande afbeelding.

Met deze blog gaan we proberen antwoord te geven op de vraag: ‘Waar is behoefte aan in de wereld?’

Begin klein

Het klinkt misschien erg groot, wat de wereld nodig heeft, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Jouw wereld begint namelijk bij de mensen om je heen. Je geliefden, kinderen, collega’s. Noem het maar op. Begin jezelf af te vragen wat zij nodig hebben en welk belang jij daarin zou kunnen hebben. Hoe zou jij ‘jouw’ wereld willen veranderen?

Denk groter

Daarna kun je starten met een reflectie over de zaken die jij belangrijk vindt in de ‘grotere’ wereld en wat je daaraan zou willen doen.  Hoe zou jij impact kunnen maken in iets wat je aan het hart ligt?

Kleine bijdrage, groot verschil

Probeer daarbij niet meteen te denken aan het directe gevolg in deze grotere zaken. Veel mensen denken hierbij namelijk snel aan een beter milieu, een gelukkigere samenleving en ga zo maar door. Eerlijk is eerlijk, de realiteit is dat jouw aandeel daarin vaak niet meteen wereldwijd zichtbaar wordt, maar dat betekent niet dat het geen zin heeft.

Wereldverbetering begint bij jezelf

Je kunt al een bijdrage leveren aan het milieu door zelf bewust en duurzamer te leveren. Korter douchen, afval scheiden, ontspullen of hergebruiken. Ook aan de samenleving kun je als individu goed een bijdrage leveren. Denk bijvoorbeeld eens aan vrijwilligerswerk. Vrijwilligers zorgen er op een vrij ‘onzichtbare’ manier toch voor dat de samenleving beter draait. De vraag die je jezelf zou kunnen stellen is dus welk thema jij zou willen aanpakken in de maatschappij en hoe je daar op regelmatige basis een (kleine) bijdrage aan zou kunnen leveren.

Gratis download werkblad Ikigai

Ik heb een handig hulpmiddel wat je kunt gebruiken bij het vinden van je Ikigai voor je. Je kunt het hier downloaden.

In bovenstaande video vertel ik meer over Hans. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik mijn passie voor leefstijl heb gevonden! Heb jij ook zo’n moment ervaren? Laat het weten in een reactie hieronder! 

Meer artikelen

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Wil jij weten hoe je gecombineerde leefstijlinterventie jou kan helpen bij prediabetes, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen? In mijn online leefstijlprogramma vertel ik je hier alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *