Wees niet te streng voor jezelf en ontspan

Om in balans te blijven is ontspanning net zo belangrijk als inspanning, misschien nog wel belangrijker. Je hebt zo nu en dan rust nodig om jezelf op te laden en er weer fris tegenaan te kunnen. Doe eens een keer helemaal niets of probeer een nieuwe hobby uit!

Jij blij, je omgeving blij

Heel veel mensen zijn ontzettend streng voor zichzelf. Ze moeten voor hun gevoel altijd iets nuttigs doen en niets doen is zonde van de tijd. Ze gunnen het zichzelf niet om gewoon even te lanterfanten of te lummelen. Maar wist je dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist na een (korte) pauze beter kunt focussen en beter presteert? Je bent namelijk weer fris en creatief en zit vol nieuwe energie. Neem eens lekker een uitgebreid, warm bad terwijl het huis nog een rotzooi is of wanneer dat ene mailtje van je werk nog niet beantwoord is. Als jij jezelf de nodige ontspanning gunt, wordt niet alleen jij daar beter van, maar je omgeving ook. Als je namelijk zelf stevig in je schoenen staat, kun je er pas echt voor een ander zijn. En denk eraan, je werkgever heeft meer aan je als je goed voor jezelf zorgt en op de lange termijn gezond en fit blijft, dan wanneer je blijft doorwerken en dit ten koste van jezelf gaat op de korte termijn.

Terug naar je kindertijd

Ervaar je (werk)stress en heb je ontspanning nodig? Uit onderzoek van de TU Eindhoven blijkt dat we beter herstellen van stress als we naast werk en (mantel)zorg genoeg tijd inplannen voor dingen die we echt leuk vinden. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van een taart, nieuwe recepten uitproberen, schilderen, tekenen, een boek lezen, naar je favoriete muziek luisteren, dansen of gedichten schrijven. Wat vind je echt fijn? Mocht je het lastig vinden deze vraag te beantwoorden, denk dan eens aan je kindertijd. Speelde je graag buiten of hielp je jouw vader of moeder liever in de keuken of in de tuin? Probeer dit te vertalen naar het nu en bedenk wat je er mee zou kunnen doen.

Schrijf het op!

Schrijf eens vijf vrijetijdsbestedingen op waar je hart een sprongetje van maakt en probeer nieuwe dingen uit. Volg een bak- of kookcursus, begin een eetclub of schrijf je in voor een schilder- of tekenles! Je mag het hier ook als reactie onder deze post zetten, of deel het met me op Facebook of Instagram!

Meer artikelen

Hoeveel zout is gezond?

Struggle je met afvallen? Lees in deze blog hoe je veel trek, misleidende marketing en te kleine maaltijden overwint.

3 reacties

 1. Dingen doen waar je zin in hebt of wat je leuk of fijn vindt puzzelen uit het boekje onder thee of koffie , boek lezen wandelen fietsen of zwemmen niks moeten alles mag
  Durf nee te zeggen als je geen zin hebt of jou te veel wordt .

 2. Dingen die ik graag doe:
  – mandala’s tekenen
  – lezen
  – naar de sauna
  – spelletjes
  – naar zee of het bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *