Je wist vast al dat het voedselsysteem wereldwijd een enorme bijdrage levert aan de opwarming van de aarde. Door bewuster te gaan eten, zouden we dus samen voor een hele positieve verandering kunnen zorgen. We zien alleen soms door de bomen het bos niet meer omdat er zoveel te lezen valt over klimaatverandering en onze bijdrage hieraan. Maar wat kun jij dan precies doen om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat? Ik geef je 3 tips om klimaatbewust te eten!
1. Kies voor voedsel uit de buurt
Een gemiddelde maaltijd reist duizenden kilometers met het vliegtuig of met de boot voordat hij op jouw bord ligt. Dat is natuurlijk heel slecht voor het milieu en daarom zouden we eigenlijk veel meer Nederlandse producten moeten eten. Maar hoe kom je te weten waar de sperziebonen of wortelen op jouw bord vandaan komen?
Daar heeft HAK een hele leuke oplossing voor gevonden. Met de Veldvinder kun je namelijk precies zien waar hun groenten en peulvruchten vandaan komen! Bij HAK komt minimaal 85% van alle groenten en peulvruchten van telers binnen een straal van 125 kilometer van hun fabriek vandaan. Hierdoor eet je bijvoorbeeld spinazie uit Noord-Brabant en wortelen uit Limburg!
Wil je ook zien waar de groenten op jouw bord vandaan komen? Kijk dan op https://hak.nl/hiergroeithak
2. Eet zoveel mogelijk plantaardig
Wist je dat 80% van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland te maken heeft met vlees en zuivel? Het vervangen van dierlijke producten door plantaardig eten is dus één van de makkelijkste én meest effectieve manieren om klimaatbewust te eten.
Helemaal veganistisch eten is voor veel mensen misschien nog wel een brug te ver, maar je kunt ook kleine stapjes nemen. Vervang bijvoorbeeld eens yoghurt of kwark door een plantaardige versie of probeer een dag minder vlees te eten dan je normaal zou doen. Op mijn website staan ook een aantal heerlijke plantaardige recepten zoals een Aziatische bowl of Tofu Roerbakschotel.
3. Verspil zo min mogelijk voedsel
Een appel die al veel te lang in de fruitmand ligt waardoor je hem uiteindelijk maar weggooit. Of die zak wortelen die na weken in de koelkast bijna zelf pootjes heeft gekregen om naar de vuilnisbak te lopen. Je herkent het vast wel want we gooien in Nederland gemiddeld 34 kilo eten per persoon weg per jaar. Slecht voor je portemonnee én voor het milieu!
Probeer daarom zo min mogelijk voedsel te verspillen. Plan bijvoorbeeld je maaltijden in waardoor je geen overbodige boodschappen mee naar huis neemt. Bewaar daarnaast ook restjes van maaltijden in de koelkast of in de vriezer zodat je ze op een later moment nog kunt eten.
Wil je meer lezen over klimaatbewust eten? In deze blog geef ik meer tips duurzamer te leven: https://doktertamara.nl/leefstijl/kleine-stapjes-richting-duurzamer-leven/